7 Ιουλίου 2017

Γιλντιρίμ: Δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα με το φυσικό αέριο στην Κύπρο

Μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες ξεκίνησαν τις απειλές

O Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική για να υπάρξει λύση...
... στην Κύπρο όποτε το θελήσουν τα Ηνωμένα Έθνη ή άλλος οργανισμός, ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων το οποίο είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τετελεσμένα με τις φυσικές πηγές της Κύπρου. “Την υγεία μας να έχουμε. Η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Το δείξαμε από την αρχή ότι η στάση μας ήταν εποικοδομητική. Το δείξαμε ξεκάθαρα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ε.Ε. και στις εγγυήτριες χώρες ποια πλευρά ήταν εκείνη που ήθελε τη λύση”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε ωστόσο την Ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας ότι η “Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου με την άνεση του μέλους της ΕΕ, δυστυχώς δεν έδειξε την αναμενόμενη εποικοδομητική στάση στο θέμα της λύσης και ούτε την δείχνει”, λέγοντας ότι "ήδη με το δημοψήφισμα του 2004 και τη μονομερή ένταξή στην ΕΕ η νότια Κύπρος είχε αρχίσει να ετοιμάζει το έδαφος των σημερινών γεγονότων".

“Όποια λύση και να έρθει, όποια συμφωνία και να γίνει, για να μην ξαναζήσουμε τον πόνο των περασμένων δεκαετιών, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση στο ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Όποτε θέλουν, είτε τα Ηνωμένα Έθνη είτε άλλοι οργανισμοί να υπάρξει μια μόνιμη, λύση βασισμένη στην ισότητα εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί. Κι αν δεν γίνει δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει για την βόρεια Κύπρο όπως κάναμε μέχρι σήμερα”.

Έκανε μάλιστα αναφορά και στο φυσικό αέριο: “Και όσον αφορά στα τετελεσμένα που προσπαθούν να δημιουργήσουν με τις φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο, δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε ποτέ”.