18 Ιουλίου 2017

Σερβία: Σχέδιο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξαντάρ Βούλιν, είπε ότι η υποχρεωτική στράτευση έχει επιστρέψει σε πολλές χώρες, αλλά επεσήμανε ότι το θέμα δεν απασχολεί μόνο...


... τον υπουργό αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό ‘Άμυνα’('Одбрана '), είπε ότι η υποχρεωτική θητεία δεν καταργήθηκε σε πολλές χώρες, επεσήμανε ωστόσο ότι είναι  ένα θέμα ‘περίπλοκο’.

«Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει επιστρέψει σε πολλές χώρες, όπως στη Σουηδία. Μερικοί από εσάς έχετε πει ότι πρέπει να καταργηθεί. Είναι ένα περίπλοκο θέμα, δεν θα μπορούσα να είμαι απόλυτος σε αυτό, είναι κάτι που δεν πρέπει να απασχολεί τον υπουργό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία», είπε ο Βούλιν.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ λόγος σχετικά με το θέμα αυτό και με βάση τα στοιχεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι σχεδόν το 100% των Σέρβων επιθυμεί να επιστρέψει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. «Όταν καλούμε τους εφέδρους για μια άσκηση και ζούνε στις φλόγες μια επίθεσης, λένε ότι είμαστε ‘στρατιωτικοποιημένη κοινωνία’ και ότι ετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Επομένως πρέπει να τα σκεφθούμε όλα αυτά καλά», είπε ο Βούλιν.

Πρόσθεσε ότι είναι γεγονός ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία  είναι ένας ξεχωριστός δεσμός μεταξύ του στρατού και της κοινωνίας. «(αυτός ο δεσμός) δεν πρόκειται να αδυνατήσει, δεν πρόκειται να χαθεί, αναπόφευκτα είναι ξεχωριστός. Απλώς θέλω να ενισχυθεί αυτή η σχέση, έτσι που να γίνει και πάλι μέρος της καθημερινότητάς μας», δήλωσε ο Βούλιν. (rts.rs, βαλκανικό περισκόπιο)