9 Ιουλίου 2017

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις»

«Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο»

Για «απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις» στην κορεατική χερσόνησο κατηγορεί το καθεστώς της Βόρειας Κορέας τις ΗΠΑ, μετά...


... τη συμμετοχή δύο βομβαρδιστικών B-1B σε στρατιωτική άσκηση στη Νότια Κορέα και την εκτόξευση δύο αδρανών πυραύλων σε στόχους, στο πλαίσιο αυτής.

Η βορειοκορεατική τηλεόραση, η οποία εκφράζει απολύτως τις κυβερνητικές απόψεις, έκανε λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια των Αμερικανών, που μπορούν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο». Η αγγλική έκδοση του Κεντρικού Κορεατικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε πως «οι πρόσφατες ενέργειες αύξησαν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου», σε μία προσπάθεια να στείλει σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον.

Η άσκηση με τη συμμετοχή των αμερικανικών βομβαρδιστικών έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την πετυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μακράς εμβέλειας από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ και προφανώς δεν έγινε τυχαία.

Τα δύο βομβαρδιστικά είναι τα ίδια που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες και την ένταση με την Κίνα, καθώς πέταξαν πάνω από περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Στην άσκηση συμμετείχαν και αεροσκάφη της ιαπωνικής αεροπορίας.