18 Ιουλίου 2017

«Χαμένη αυτή η Τουρκία του Ερντογάν»

Με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ασχολούνται πολλοί Γερμανοί σχολιαστές.

Αναφέρονται κυρίως...


... στην αναδιατύπωση του αιτήματός του για καθιέρωση και πάλι της θανατικής ποινής «ανεξαρτήτως του τι θα πουν ο Χανς και ο Τζορτζ», εννοώντας τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς προκαλεί αυτή η ρητορική», σημειώνει η Handelsblatt. «Η χώρα του απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Οι Τούρκοι αποξενώνονται από τη Δύση, αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Ερντογάν. Ο ίδιος και το κόμμα του εργάζονται για μια νέα εθνική ταυτότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ρήξη με παλαιούς εταίρους».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τη στάση της ΕΕ και επισημαίνει ότι το να τείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχώς χείρα προς την Τουρκία και να την καλεί να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες είναι δείγμα αδυναμίας, ο ενταξιακός διάλογος πρέπει να  σταματήσει.

«Η Τουρκία είναι χαμένη για την Ευρώπη και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες» υποστηρίζει ο αρθρογράφος. «Βέβαια η Ευρώπη είναι η μόνη ελπίδα για την άλλη Τουρκία, το 49%  που ψήφισε κατά του Ερντογάν. Ωστόσο, η ενταξιακή διαδικασία δεν οδήγησε στον εκδημοκρατισμό, και όσο καιρό διαρκεί, ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να διατυπώνει προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αιτήματα, όπως για την άρση της βίζας, που δεν μπορούν να εκπληρωθούν».

Σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι η ΕΕ γίνεται αναξιόπιστη επιμένοντας στον προενταξιακό διάλογο «με μια χώρα που η διάκριση των εξουσιών έχει καταργηθεί, μια χώρα όπου ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη».