4 Ιουλίου 2017

Ρωσία - Κίνα: Γεωστρατηγική προσέγγιση με νόημα και μπίζνες

Προβλέπεται να υπογραφούν συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ έφθασε
 στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, με τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν νέες συμφωνίες...
... οι οποίες θα κάνουν πιο γόνιμη την συνεργασία τους.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε σε δηλώσεις του ότι αναμένει "να έχει μια ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, την συνεργασία στους διάφορους τομείς, τα επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά θέματα, τα οποία παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον".

"Είμαι πεπεισμένος ότι η παρούσα επίσκεψη θα είναι εξαιρετικά γόνιμη και θα συμβάλει στην σταθερή ανάπτυξη των σινο-ρωσικών σχέσεων που αφορούν την συνεργασία σε όλους τους τομείς και την στρατηγική συνεργασία", υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ρωσία ως πρόεδρος της Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ.  Θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα παραθέσει προς τιμήν του δείπνο στο Κρεμλίνο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμιτρι Πεσκόφ, στις συνομιλίες οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ένα σύνολο ζητημάτων που αφορούν όλους τους τομείς συνεργασίας και την στρατηγική συνεργασία Ρωσίας -Κίνας, καθώς και τα επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, με εκπροσώπους της κοινής γνώμης, των επιχειρηματικών κύκλων και παράγοντες από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν θέματα διμερούς σνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, της βιομηχανίας, των μεταφορών, της αγροτικής οικονομίας. Νωρίτερα ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Λι Χουεϊλάι είχε ανακοινώσει ότι προβλέπεται να υπογραφούν συμφωνίες ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.