17 Ιουλίου 2017

Βυζαντινή εκκλησία και μοναστήρι στο νησάκι Καμέλια της Τουρκίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Έτοιμη να καταρρεύσει από την έλλειψη επισκευών

Η εκκλησία και το μικρό μοναστήρι προσπαθούν να αντισταθούν στον χρόνο, ενώ το μέρος επισκέφτηκε πριν (δείτε τις εικόνες)...
... από 16 χρόνια και ο πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος.

Το 2013 η ετοιμόρροπη εικόνα της εκκλησίας και του μοναστηριού προκάλεσε την προσοχή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και βγήκαν ι απαραίτητες άδειες για την επισκευή. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μεχμέτ Μπαϊσάλ λέει πως τότε είχαν βρεθεί και οι απαραίτητοι πόροι και δηλώνει:

"Καθώς οι πόροι ήταν από την ένωση Δήμων εμείς δεν είχαμε αρμοδιότητα διαχείρισης. Μίλησα με τον τότε δήμαρχο του Μπόζμπουρούν Τζεμίλ Σενέρ και αποφασίσαμε να το επισκευάσουμε από κοινού. Η διαδικασία ήταν μακρόχρονη και δεν έγινε δυνατόν να αρχίσουν εργασίες. Αργότερα όταν συστάθηκε ο μητροπολιτικός δήμος Μούγλων, επενέβη ο δήμαρχος Οσμάν Γκιουρούν αλλά αυτή τη φορά εμφανίστηκε θέμα με την απόδοση. Εκείνοι πήγαν στο δικαστήριο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Οσμάν. Το θέμα είναι ακόμη στο δικαστήριο και τα χέρια μας είναι δεμένα".

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΕΚΕΙ ΠΕΛΑΤΕΣ
Ο Σενέρ Οζτεκίν που συνεχώς κάνει τουρ από το Σελιμίγε προς τα νησιά, λέει πως κάθε μέρα που περνά παρατηρεί την άθλια κατάσταση του νησιού και προσθέτει:

"Όσο και αν εμείς στην αρχή της σεζόν κάνουμε καθαριότητα εκεί, κατά μήκος της σεζόν οι επισκέπτες κάνουν κακή χρήση. Όλα τα δέντρα στο νησί έχουν μετατραπεί σε δέντρα ευχών. Στην σεζόν έρχονται εδώ περίπου 1.000 άτομα την μέρα. Υπάρχει εκεί μια αιωνόβια ελιά στην οποία χρόνια πριν ένας έδεσε ένα ύφασμα και από τότε όλοι το συνέχισαν σαν δέντρο ευχών. Η ελιά εκείνη είναι πολύ παλιότερη από την εκκλησία, η εκκλησία έγινε αργότερα. Η εκκλησία είναι μέσα στην βρώμα, από μέσα όλα λεηλατήθηκαν. Ντρέπομαι να πάω εκεί πελάτες. Οι αρμόδιοι πρέπει να βρούνε λύση σε αυτό". (dha.com.tr, tourkikanea)