4 Ιουλίου 2017

Η έκθεση των Αμερικανών που προβλέπει την πτώση του Πούτιν

Σε μία μάλλον..προβοκατόρικη κίνηση λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου των G20, το γνωστό αμερικανικό think-tank Stratfor, προβλέπει το...
... τέλος της διακυβέρνησης Πούτιν λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία.

Η έκθεση του Stratfor ξεκινάει από το 2000, όταν αμέσως μετά την εκλογή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και κατόπιν πρωθυπουργός, επί Γιέλτσιν, σταθεροποίησε τη Ρωσία από το χάος. Αναφέρεται στις ευρείες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Στρατό, τη Δημόσια Διοίκηση και στην επάνοδο της ρωσικής ισχύος στις εξωτερικές σχέσεις. 

Το 2007, η Ρωσία άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται ως παγκόσμια δύναμη, με την κατάργηση της συμφωνίας για τον έλεγχο των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την εισβολή στη Γεωργία το 2008. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με το Stratfror, φαντάζουν πολύ μακρινά σε σχέση με πριν 7 χρόνια.

Ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές κρίσεις. Καθώς η Δύση συνεχίζει την οικονομική πίεση η Ρωσία βρίσκεται σε ύφεση λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Η ρωσική ελίτ δεν είναι ικανοποιημένη και η μικρότερη προς διανομή "πίτα" οδηγεί σε συγκρούσεις, δημιουργώντας προβλήματα στον Ρώσο πρόεδρο. Η ύφεση επηρεάζει και τον ρωσικό λαό επίσης. Ανεργία, μη καταβολή μισθών και φτώχεια αυξάνονται. Το κόστος αγοράς τροφίμων έχει εκτοξευτεί.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα εντείνει την κόντρα με τη Δύση στη Συρία και την Ουκρανία, ενώ στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αίσθηση η πιθανότητα ρωσικής εμπλοκής στην εκλογή Τραμπ. Στο εσωτερικό τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης γίνονται ολοένα και μαζικότερες, ενώ οι διώξεις Πούτιν κατά των αντικαθεστωτικών έχουν γίνει πλέον κοινό ζήτημα.

Τέλος, το αμερικανικό ινστιτούτο προβαίνει στην σύγκριση της διακυβέρνησης Πούτιν με τις ηγεσίες του Τσάρου Νικολάου Β' και του Μπρέζνιεφ, όπου αμφότεροι ηγέτες πιέστηκαν από τα δεδομένα και προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις πριν καταρρεύσουν ολοκληρωτικά. Οι Αμερικανοί αναρωτιούνται εάν θα γίνει κάτι παρόμοιο και με τον Πούτιν..
του Ραφαήλ Αξιώτη