20 Ιουλίου 2017

Το Βερολίνο ετοιμάζει κυρώσεις στην Άγκυρα

Καταρρέουν οι διπλωματικές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ, η Γερμανία...


... απειλεί με συνέπειες τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα ανακοινώσει σήμερα τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Λόγω της τεταμένης κατάστασης ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διέκοψε μάλιστα τις διακοπές του.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.

Ήδη την Τετάρτη κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος Πρέσβης στον οποίο έγινε σαφές ότι η οι συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι «ούτε κατανοητές ούτε παραδεκτές», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα δε με τον Mάρτιν Σούλτς, υποψήφιο καγκελάριου τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία. «Ο υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει ασφαλώς ποια διπλωματικά βήματα είναι ενδεδειγμένα», όπως δήλωσε.