8 Ιουλίου 2017

Τα Σκόπια αποδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στη Βουλγαρία

Οι Σκοπιανοί μακεδονίζοντες, ενώ μιλούν βουλγάρικα, ως Βούλγαροι που είναι, προσπαθούν να πείσουν ότι η γλώσσα τους είναι κάποια… «μακεδονικά».

Είχαν «ανακαλύψει» επίσης...


... και «μακεδονική μειονότητα» στη Βουλγαρία. Προσπαθούσαν δηλαδή να παρουσιάσουν κάποιους Βούλγαρους στη γλώσσα και στην καταγωγή ως ψευδομακεδόνες.

Η Βουλγαρία αν και έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξη κάποιας «μακεδονικής εθνότητας» όπως και «μακεδονικής γλώσσας», αφού Σκοπιανοί και Βούλγαροι μιλάνε την ίδια γλώσσα. Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, του Ζόραν Ζάεφ, προσπαθεί να διορθώσει τις «τρέλες» του καθεστώτος Γκρουέφσκι ξεκινώντας από την επίλυση των προβλημάτων με την «αδελφή» Βουλγαρία.

Έτσι, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών που έληξαν, είναι ο ισχυρισμός των ψευδομακεδόνων περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων FOCUS, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, είπε ότι η συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας της Βουλγαρίας με τα Σκόπια, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 2 Αυγούστου, ρυθμίζει και το θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία και εξήγησε ότι με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, τα Σκόπια υποχρεούνται να μην έχουν αξιώσεις περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία.

Σχόλιο: Εμείς γιατί δεν πράξαμε αναλόγως; Γιατί υπογράψαμε του κόσμου τις συμφωνίες με Σκοπιανούς και Αλβανούς, και δεν θέσαμε παρόμοιους όρους; [Για να καταλάβουμε τι είδους εξωτερική πολιτική ασκεί η Ελλάδα, και πόσοι εθνική ευαισθησία έχουν οι πρώην και νυν κυβερνώντες].