4 Ιουλίου 2017

Ν. Κοτζιάς: Μέσα από επίπονη συζήτηση οι Τούρκοι ομολόγησαν τις προθέσεις τους

Με τα θέματα της εσωτερικής πτυχής της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε σήμερα στο Κραν Μοντάνα η διαδικασία των συνομιλιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση...
... για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωσή του ο Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προσερχόμενος στις συνομιλίες επεσήμανε στους δημοσιογράφους: «Κάποια στιγμή θα σας πω τι έγινε χθες. Μέσα από επίπονη συζήτηση ομολόγησαν οι Τούρκοι τις προθέσεις τους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κατέθεσε χθες πρόταση για το εδαφικό. Στο μεταξύ, ελληνοκυπριακές πηγές διαψεύδουν ότι τα Ηνωμένε Έθνη ζήτησαν από την ε/κ πλευρά να αλλάξει σημεία στις προτάσεις που κατέθεσε όπως είχε αναφέρει σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg. Στη συνέχεια το δημοσίευμα αποσύρθηκε ενώ υπήρξε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισήμανση για ένα σημείο του εγγράφου που αφορά την διακυβέρνηση.

Πάντως ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή πενταμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, ήταν η φράση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».