10 Ιουλίου 2017

΄Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ζώνη ατιμωρησίας τα Κατεχόμενα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για την Εμπορία Προσώπων – Trafficking in Persons Report..

Την έκθεση, 454 σελίδων προλογίζουν...


... η Σουζάν Κόππετζ, πρέσβειρα για την παρακολούθησε της ανθρώπινης εμπορίας και ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ρεξ Τίλλερσον.

Ξεκινώντας στην σελίδα για την Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πληροί πλήρως τα μίνιμουμ επίπεδα για την εξάλειψη της εμπορίας αλλά κάνει σημαντικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και αυξημένα κονδύλια, έχει καλυτερεύσει τη βοήθεια προς τα θύματα προσφέροντας τους δικαίωμα εργασίας, και πληρώνοντας τα έξοδα σε θύματα να έλθουν και να μαρτυρήσουν εναντίον των λαθρεμπόρων.

Η έκθεση εισηγείται διάφορους τρόπους καλυτέρευσης των προσπαθειών της κυβέρνησης.

Όμως η έκθεση καλύπτει και τα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είναι πολύ ανησυχητικές οι αναφορές της αμερικανικής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Κατεχόμενα. Αφού αναφέρει ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου διοικείται από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι το 1983 ανακήρυξαν την ‘τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου’ την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε κανένα άλλο κράτος αναγνωρίζει εκτός της Τουρκίας, προχωρεί και γράφει ότι στα κατεχόμενα η διοίκηση δεν πληροί τα μίνιμουμ επίπεδα για την εξάλειψη της εμπορίας και η περιοχή αυτή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους συνεχίζει να είναι μια ζώνη ατιμωρησίας για ανθρώπινο λαθρεμπόριο.

Η περιοχή όλο και περισσότερο είναι ένας προορισμός γυναικών από την Κεντρική Ασία, Ανατολική Ευρώπης και Αφρική, που υπόκεινται σε αναγκαστική πορνεία σε νυχτερινά κέντρα με άδεια της τουρκο-κυπριακής διοίκησης, και σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων πληρώνουν μεταξύ 20 και 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες 5.7 – 8.5 εκ δολάρια ετησίως σε φόρους.

Αυτό, τονίζει η έκθεση, παρουσιάζει σύγκρουση συμφερόντων και εμπόδιο στην πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία. Άνδρες και γυναίκες υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία σε βιομηχανίες, γεωργία, εστιατόρια, οικιακές εργασίες. Τα θύματα της λαθρεμπορίας στερούνται της ελευθερίας τους με απειλές για απέλαση, περιορισμό κινήσεων, και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Ειδικά οι μετανάστες η άδεια εργασίας των οποίων στην Κυπριακή Δημοκρατία έληξε και περνούν στις περιοχές της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κινδυνεύουν από εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία.

Οι τουρκοκυπριακές αρχές, προσθέτει η έκθεση, δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα ελάχιστα επίπεδα για την εξάλειψη της ανθρώπινης εμπορίας και δεν έχουν ούτε ‘νόμους’ που απαγορεύουν ειδικά την ανθρώπινη εμπορία.