27 Ιουλίου 2017

Το Κατάρ σπάει με ασκήσεις την απομόνωση του

Τι ετοιμάζει από κοινού με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς

Ο στρατός του Κατάρ βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα γίνουν...
... από κοινού με τις αμερικανικές και τουρκικές δυνάμεις, παρά την απομόνωση του βασιλείου από τους γείτονες του Περσικού Κόλπου.

«Οι Στρατιωτικές ασκήσεις αφορούν τα τρία έθνη Κατάρ, ΗΠΑ και Τουρκία και θα ξεκινήσουν στο συντομότερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλίν Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατιγιάχ, προσθέτοντας ότι «οι προετοιμασίες συνεχίζονται».

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για το θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων, Δυνάμεις που οι ΗΠΑ θεωρούν συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και η Τουρκία από την άλλη θεωρεί απειλή για την ασφάλεια της , δεν αποτελούν εμπόδιο στις ασκήσεις σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ του Κατάρ.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στο κοινό συμφέρον. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η Τουρκία και το ίδιο γνωρίζουν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ευαισθησίες που επιβάλλονται ταυτόχρονα από την ύπαρξη τουρκικών και αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Κατάρ», πρόσθεσε.

Το Κατάρ έχει δαπανήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή της Αεροπορικής Βάσης του Al Udeid για την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), την οποία χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί μετά από την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2001 στις ΗΠΑ.

Τα τουρκικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν στη χώρα πρόσφατα μέσα τον Ιούνιο εν μέσω της κρίσης των σχέσεων της Ντόχας με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και πολλά άλλα αραβικά έθνη, τα οποία μείωσαν τους δεσμούς τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα για υποστήριξη της τρομοκρατίας και ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων εθνών στην περιοχή.

“Οι στρατιωτικές συμφωνίες μας υπογράφηκαν πριν από δύο χρόνια και περισσότερο και δεν γίνεται να ακυρωθούν επειδή ορισμένες χώρες αποφάσισαν να διακόψουν τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.” είπε επίσης μεταξύ άλλων. Ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλίν Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατιγιάχ είπε επίσης ότι η Ντόχα και η Άγκυρα έχουν μια «ειδική στρατηγική σχέση», καθώς έχουν την ίδια θέση στο θέμα της «απελευθέρωσης των καταπιεσμένων λαών και δημοκρατιών».

Επίσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ντόχα και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τις διμερείς τους σχέσεις στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Τέλος, σύμφωνα με τον Al-Attiyah, το γεγονός ότι ο διπλωματικός πόλεμος Κατάρ με τους γείτονές του στον Κόλπο ξεκίνησε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους αραβικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ στα τέλη Μαΐου, ήταν απλώς μια σύμπτωση.

Όσον αφορά, το τελεσίγραφο των αραβικών χωρών με τις 13 θέσεις που απέστειλαν στο Κατάρ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν οι ενισχύσεις σε εξτρεμιστικές ομάδες, να εκδιωχθεί ο τουρκικός στρατός από τη χώρα και να κλείσει το παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στην Ντόχα , ο Al-Attiyah δήλωσε ότι “πρέπει να σταματήσει ο αποκλεισμός προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με τη Ντόχα”.

"Αν οι χώρες που έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ (αεροπορικώς, ναυτικώς και εδαφικώς ) δεν αναστείλουν τον αποκλεισμό, το Κατάρ θα πρέπει να καταφύγει σε μέσα που διαθέτει διεθνώς, αν διαπιστώσουμε ότι αυτός ο αποκλεισμός παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ως εκ τούτου, το Κατάρ θα αναγκαστεί να επιλέξει τις διεθνείς διαδικασίες που μπορούν να άρουν νόμιμα τον αποκλεισμό, με την υποστήριξη χωρών που έχουν αναγνωρίσει ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει αυτού του αποκλεισμού είναι άκυρες", ανέφερε.