7 Ιουλίου 2017

Γιατί οι Ρώσοι δεν μεταναστεύουν στη Δυτική Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάθημα στάσης ζωής δίνουν οι Ρώσοι για αξίες και αρχές που ακόμη και η πατροπαράδοτη ελληνική κοινωνία τείνει να χάσει λόγω της επέλασης του «Δυτικού» πολιτισμού και την ολοένα (δείτε το βίντεο)...
... και αυξανόμενη προσπάθεια μας να ακουλουθήσουμε και να μιμηθούμε τη δήθεν μοντέρνα ζωή που μας επιβάλλουν.

Οι Ρώσοι, όμως, όπως φαίνεται και από την παρακάτω δημοσκόπηση δεν έχουν ξεχάσει αξίες όπως πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην βελτιούμενη συνεχώς οικονομική κατάσταση και στην ασφάλεια της εργασίας. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, παράδειγμα είναι ότι δεν μπορούν να διανοηθούν πως χριστιανικά κόμματα, όπως στη Γερμανία, ψηφίζουν γάμους ομοφυλοφίλων.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 89% των Ρώσων πολιτών δεν επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε ξένες χώρες. Αυτό το ποσοστό αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των δημοσκοπήσεων, ανέφεραν οι κοινωνιολόγοι. Η έρευνα διεξήχθη από το Παν-Ρωσικό Κέντρο Έρευνας Δημόσιας Γνώμης WCIOM.

Μόλις το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και το 1/5 από αυτούς δήλωσε ότι θα προσπαθήσουν να το πράξουν στα επόμενα δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, οι μισοί από όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια για να υλοποιήσουν την επιθυμία τους.

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους θα ήθελαν να μεταναστεύσουν, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να ζήσουν σε μια ξένη χώρα εξαιτίας του χαμηλού βιοτικού επιπέδου, της δυσαρέσκειας με τις πολιτικές της ρωσικής διοίκησης και της φιλοδοξίας να ζήσουν σε συνθήκες κοινωνικής σταθερότητας.

Η Γερμανία ξεχώρισε ως η πιο ελκυστική χώρα για τη μετανάστευση, καθόσον το 13%  από αυτούς δήλωσαν ότι θα επέλεγαν να μετακινηθούν στη χώρα αυτή. Η πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων συμπληρώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα αισθήματα εργασιακής ασφάλειας στη ρωσική κοινωνία έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό. Νωρίτερα, εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ανάλυσης και Προβλέψεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογίας διενήργησαν άλλη μελέτη, η οποία αποκάλυψε ότι οι φόβοι για απώλεια της εργασίας μειώθηκαν μεταξύ των Ρώσων πολιτών κατά 8,5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ανησυχία για τις καθυστερήσεις μισθών μειώθηκε κατά 6.7%.

Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας καταγράφει διαρκή άνοδο από το 2008. Οι κοινωνιολόγοι του WCIOM διαπίστωσαν ότι το 17% των Ρώσων αξιολογεί τις κρατικές παρεμβάσεις, πάνω από το μέσο όρο. Ο δείκτης αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας αυξήθηκε κατά 51 μονάδες.

Το Pravda.Ru μίλησε με τον δοκιμογράφο, κριτή, συγγραφέα και ποιητή, Yuri Kublanovsky, για να μάθει τις απόψεις του για την επιθυμία των Ρώσων να αλλάξουν τη χώρα διαμονής τους: 

Πιστεύετε ότι η στάση του κόσμου απέναντι στους Ρώσους έχει αλλάξει; Τείνουν οι Ρώσοι να μην αποδέχονται την σημερινή Ευρώπη;»
«Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ζωή στη Ρωσία, το επίπεδο πατριωτισμού αυξάνεται σταθερά. Ταξιδεύω πολύ σε όλη τη Ρωσία και απλά το βλέπω. Σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, το σημερινό επίπεδο κατανόησης της πατριωτικής ζωής είναι εντελώς διαφορετικό τώρα. Ανατολή ή Δύση, η πατρίδα είναι πάντα η καλύτερη και οι άνθρωποι το ξέρουν αυτό. Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολη είναι η ζωή στη Ρωσία, αυτή είναι η πατρίδα μας και εδώ είμαστε προορισμένοι να ζήσουμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πράγματα προς το καλύτερο».

«Είναι η νοοτροπία και η πνευματικότητα του ρωσικού λαού;»
«Πιστεύω ότι αυτό είναι φυσικό για εμάς, απλώς δεν μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία και μπορούμε να προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τι είδους στάση έχουν οι άνθρωποι στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Η αντίθεση είναι εντυπωσιακή. Εν τέλει, άνθρωποι διαφεύγουν από την Ουκρανία, σαν να είναι η χώρα αυτή όπως η Λιβύη ή το Ιράκ».

«Το κράτος συχνά ενθαρρύνει τη μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Γκορμπατσόφ και του Γέλτσιν στην εξουσία, υπήρξε έξοδος Ρωσο-Γερμανών από τη χώρα, ενώ μπορεί κανείς να θυμηθεί την αναχώρηση των Εβραίων για το Ισραήλ».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ρωσική κοινωνία έχει γίνει ολοένα και πιο συμπαγής τα τελευταία χρόνια. Οι Ρώσοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο άνθρωπος δεν θα ζήσει μόνο με ψωμί, υπάρχει κάτι πάνω από τις μικρές καθημερινές έγνοιες. Στη Ρωσία, αντίθετα από τη Δύση, η ηθική είναι ζωντανή. Στη χώρα μας, είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι ένα χριστιανικό κόμμα ψηφίζει υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων. Το θεωρούμε αδιανόητο, κι’ όμως το βλέπουμε να συμβαίνει στη Γερμανία και εκεί το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό ».
της Λίνας