9 Ιουλίου 2017

Ν.Κιζίλγιουρεκ: Η Τουρκία ήθελε να βγει νικήτρια στο blame game

Η τουρκική πλευρά δεν πήγε στην Ελβετία για να κλείσει το Κυπριακό, πήγε ελπίζοντας να βγει νικήτρια στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, εκτιμώντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά...


... δεν θα ανταποκριθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Το Κυπριακό πιστεύει ότι θα το κλείσει ο ίδιος ο Ερντογάν την ώρα που θα αποφασίσει. Στέκεται στην ιστορική στιγμή που η τουρκοκυπριακή κοινότητα είχε την ευχέρεια να ενσωματωθεί με όρους πολιτικής ισότητας σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο, με Πρόεδρο Τουρκοκύπριο που θα εκπροσωπούσε την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορα φόρα αλλά στερήθηκε την ιστορική ευκαιρία, επειδή, όπως λέει, η Τουρκία έχει να κάνει άλλα παζαρέματα.

Θεωρεί ότι δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, ότι το παζάρι δεν τελείωσε και σε κάποιους τομείς έγινε ακόμα πιο σκληρό. Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, δεν είναι πια μόνο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα ακολουθήσει πιο σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία για οφέλη που θέλει να αποκομίσει.