25 Ιουλίου 2017

Με επιτόκιο 4,625% κλείνει η έξοδος στις αγορές για 3 δισ. ευρώ

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου την Τρίτη, με την απόδοση να ορίζεται...


... στο 4,625%, σύμφωνα με την υπηρεσία της Thomson Reuters IFR.

Οι προσφορές τόσο για τη νέα έκδοση, όσο και για την πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019 ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά τουλάχιστον δύο φορές.

Η τιμολόγηση του ομολόγου θα πραγματοποιηθεί αργότερα, εντός της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τραπεζικές πηγές διαμηνύουν ότι το επιτόκιο «κλείδωσε» στο 4,625% και το κουπόνι στο 4,375%. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 4,875%.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το τελικό επιτόκιο θα αποδειχθεί χαμηλότερο της αντίστοιχης δημοπρασίας του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%. Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, μάλιστα, οι προσφορές που υποβλήθηκαν προήλθαν ισομερώς τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου, λήξεως το 2019.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαιρέτισε τη δημοπρασία. «Η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος», ανέφερε το Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ως ανάδοχες τράπεζες είχαν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Η έξοδος στις αγορές ακολούθησε χρονικά την έγκριση του προγράμματος βοήθειας από το ΔΝΤ, αλλά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.