26 Ιουλίου 2017

Επίθεση Ταλιμπάν στην αεροπορική βάση Κανταχάρ – 26 νεκροί στρατιώτες

Αυτοκινητοπομπή δεκάδων Tαλιμπάν επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Κανταχάρ του αφγανικού στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν...
... τουλάχιστον 26 στρατιώτες και 80 εξεγερμένοι, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Σύμφωνα με τοπική πηγή, η επίθεση στο στρατόπεδο Καρζάλι, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κανταχάρ, διήρκεσε πολλές ώρες, από τις 22:00 της Τρίτης έως τις 03:00 της Τετάρτης, και ο στρατός αναγκάστηκε να καλέσει αεροπορικές ενισχύσεις για να βομβαρδίσουν τους επιτιθέμενους.

Το στρατόπεδο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κανταχάρ, κοντά στη Χελμάντ.  «Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Καρζάλι στη διάρκεια της νύχτας. Οι στρατιώτες αντιστάθηκαν με γενναιότητα και σκότωσαν περισσότερους από 80 τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο στρατηγός Ντάουλατ Ουαζίρι, ο οποίος έκανε λόγο για απολογισμό 26 νεκρών και 13 τραυματιών στις τάξεις του στρατού.

Όμως νοσοκομειακή πηγή στην Κανταχάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τουλάχιστον 25 τραυματισμένοι στρατιώτες» διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της πόλης. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με ανάρτησή τους στο Twitter και έκαναν λόγο για 70 νεκρούς.

Σύμφωνα με κάτοικο του τομέα Χακρέζ όπου βρίσκεται η βάση, ο οποίος μίλησε με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, «εκατοντάδες ταλιμπάν έφθασαν σε μια φάλαγγα περίπου 30 οχημάτων και επιτέθηκαν σε διάφορα σημεία της βάσης. Οι μάχες διήρκεσαν ώρες. Αεροπορικές ενισχύσεις κλήθηκαν για να βομβαρδίσουν τους επιτιθέμενους».

«Υπήρχαν περισσότεροι από 80 στρατιώτες στη βάση, ήταν μια μεγάλη επίθεση. Περίπου δέκα στρατιώτες εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι επιτιθέμενοι πήραν στρατιωτικά οχήματα και όπλα κατά την αποχώρησή τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Ταλιμπάν δέχθηκαν ωστόσο τα πυρά των ελικοπτέρων, δήλωσε ο στρατηγός Ραζίκ Σιρζάι, διοικητής της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κανταχάρ. «Πραγματοποιήσαμε πολλές επιδρομές και σκοτώσαμε δεκάδες από αυτούς. Τα ελικόπτερά μας μετέφεραν στη συνέχεια τους τραυματισμένους στρατιώτες στα νοσοκομεία της Κανταχάρ», είπε.