12 Ιουλίου 2017

Κοτζιάς: "Η Τουρκία θέλει στρατό στην Κύπρο για 15 τουλάχιστον έτη"

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στις συνομιλίες που είχε

Το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη εχθές το βράδυ...


... στο κανάλι του Ant1.

Τόνισε ότι δεν θεωρεί την διάσκεψη στο Κραν Μοντανά ναυάγιο ή αποτυχία καθώς εκεί, όπως είπε, τέθηκε επιτέλους το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας σε επίπεδο διαπραγματευτικής διαδικασίας για πρώτη φορά για το Κυπριακό, όπως και το γεγονός ότι εκεί υπογραμμίσθηκε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος.
  
Το Κυπριακό εξακολουθεί να υπάρχει διότι εξακολουθεί να υπάρχει κατοχή εδάφους κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και κατοχικά στρατεύματα ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, και κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχόμενων στην Κύπρο από την Τουρκία υπογράμμισε πως η προσάρτηση είναι η χειρότερη λύση για την Άγκυρα.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε λόγο για «ανόητη ελληνική πρόταση για το Κυπριακό», ο Νίκος Κοτζιάς είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «την τρίτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσαβούσογλου άρχισε να ζητάει επιβεβαίωση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τον πίεσα και μου απάντησε ότι τα θέλουμε για να μπορούμε όποτε θέλουμε να κάνουμε μια «επιχείρηση» στην Κύπρο».

«Την τελευταία ημέρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ αντελήφθη και μας ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι θέλουν να κουβεντιάσουν μόνο την συνθήκη συμμαχιών. Το βράδυ, στο δείπνο που κράτησε πάνω από 5 ώρες, ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτούσε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου να πει και να καταγραφεί σε κείμενο τι εννοούσε, κάτι που ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσαβούσουλγου είπε εγώ δεν μπορώ να δώσω κάτι γραπτώς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι σεβάσμιος άνθρωπος είπε θα συνοψίσω όλες τις προτάσεις σε μια παράγραφο «δέχομαι τις ελληνικές θέσεις, ένα σύμφωνο φιλίας και μια διαδικασία αποχώρησης του τουρκικού στρατού, τερματισμού των εγγυήσεων». Τότε παρενέβη ο κ. Τσαβούσογλου και είπε «εγώ δεν σας είπα τέτοια πράγματα λέγοντας «εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τα επεμβατικά δικαιώματα για τουλάχιστον 15 χρόνια και μετά να δούμε ξανά την κατάσταση».

«Εγώ στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξήγησα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η παραμονή στρατού δεν συνάδει με τον δυτικό πολιτισμό και δεν μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί της Κύπρου» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα μιλώντας για το ίδιο θέμα ότι «σε όλη την διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει και ο κ. Γκουτέρες έλεγε ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να μας πουν τι θέλουν οι Τούρκοι. Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάλαβε ότι του λένε ψέματα του ανθρώπου, μας τα είπε όλα και οι Τούρκοι τον διέψευδαν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση έστειλε αυστηρό μήνυμα στην 'Αγκυρα για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ πως αν κάνει πρακτικά βήματα πέραν των φραστικών λεονταρισμών αυτό θα έχει μεγαλύτερο κόστος. "Η Αθήνα θα στηρίξει την Λευκωσία και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα μιας ευρωπαϊκής χώρας", τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

 Ο κ. Κοτζιάς  χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, τον χαρακτήρισε λομπίστα και αποκάλυψε πως όταν ερχόταν στην Αθήνα για συνομιλίες περνούσε πρώτα από την τουρκική πρεσβεία, συναντούσε και συνομιλούσε με διαφόρους επιχειρηματίες αλλά και δημοσιογράφους στα βόρεια προάστια που είχαν  αντίθετες με τις δικές  του θέσεις για το Κυπριακό. Ο Άιντε έπαιρνε μεροληπτικές θέσεις, όμως είναι  μεγάλο λάθος να ταυτίσει κανείς τον ΟΗΕ με τον κ. Άντε, υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.