21 Ιουλίου 2017

Το Κουβέιτ απέλασε τον Ιρανό Πρέσβη και 14 διπλωμάτες

Χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση στα Εμιράτα

Το Κουβέιτ έδωσε εντολή να κλείσουν πολιτιστικές, στρατιωτικές και εμπορικές αποστολές του Ιράν, έπειτα...


... από μια δικαστική υπόθεση που επέτεινε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ διέταξε να απελαθούν ο πρέσβης του Ιράν και άλλοι 14 Ιρανοί διπλωμάτες διότι τους προσάπτει ότι είχαν δεσμούς με έναν πυρήνα «κατασκόπων και τρομοκρατών» στο εμιράτο, μετέδωσαν ΜΜΕ στις δύο χώρες. Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, διότι το Κουβέιτ συνηθίζει να αποφεύγει τις ανοικτές συγκρούσεις.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι οι Αρχές του Κουβέιτ θα επιτρέψουν σε μόλις 19 πρόσωπα από το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας του Ιράν να παραμείνουν στη χώρα.

Υποκύπτοντας «στην πίεση των σαουδαραβικών παρεμβατικών πολιτικών» και επικαλούμενο «τις ανυπόστατες κατηγορίες περί επέμβασης στα εσωτερικά του», το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι «ο Αλιρεζά Εναγιατί, ο ιρανός πρεσβευτής, οφείλει να εγκαταλείψει» την επικράτειά του, διευκρίνισε το ISNA.

Ο ασκών χρέη υπουργού Πληροφοριών του Κουβέιτ, ο σεΐχης Μοχάμαντ Αλ Μουμπάρακ Αλ Σαμπάχ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας «αποφάσισε να αναλάβει δράση βάσει των διπλωματικών κανόνων και συμμορφούμενη προς τις συμβάσεις της Βιέννης όσον αφορά τη σχέση του με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Πέρυσι οι αρχές στο Κουβέιτ καταδίκασαν 23 από τους συνολικά 26 κατηγορούμενους, όλους υπηκόους του εμιράτου πλην ενός Ιρανού -ο οποίος φυγοδικεί- κρίνοντάς τους ενόχους για κατασκοπεία για λογαριασμό της Τεχεράνης και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενώ είχαν ανακαλύψει και κατασχέσει όπλα και εκρηκτικά σε μια έφοδο σε κρησφύγετο του πυρήνα το 2015.

Ένας από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκε σε θάνατο και οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές κάθειρξης. Τον περασμένο μήνα το ανώτατο δικαστήριο του Κουβέιτ μετέτρεψε την καταδίκη σε θάνατο και μείωσε ορισμένες ποινές, ενώ επέβαλε αυστηρότερες σε κάποιες περιπτώσεις.

Το Ιράν αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση. Αντέδρασε μέχρι στιγμής περιοριζόμενο να επιδώσει διαμαρτυρία στον επιτετραμμένο του Κουβέιτ, σύμφωνα με το ISNA. Ωστόσο ο Μπαχράμ Γασεμί, ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να λάβει «παρόμοια μέτρα» με αυτά της κυβέρνησης Κουβέιτ.

Το Κουβέιτ, μια χώρα με μεγάλη σιιτική μειονότητα, βρίσκεται από γεωπολιτική άποψη σε λεπτή θέση, κοντά και στις δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής που αναμετρώνται για την κυριαρχία σε αυτή: το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το κατά πλειονότητα σιιτικό Ιράν.

Στηρίζει η Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν εδώ και έναν χρόνο, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή της «σε όλα τα μέτρα που έλαβε» το Κουβέιτ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του σαουδαραβικού ΥΠΕΞ, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. (tribune)