6 Ιουλίου 2017

Βουλευτής του κόμματος Μακρόν δάγκωσε οδηγό ταξί για 12 ευρώ

Η Laetitia Avia, βουλευτής Παρισιού του κόμματος Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός», φέρεται να εμπλέκεται σε μια απίστευτη ιστορία, την οποία αποκάλυψε...


... η εφημερίδα Canard enchaîné.

Δικηγόρος στο επάγγελμα η Laetitia Avia κατηγορείται από την εφημερίδα ότι δάγκωσε έναν οδηγό ταξί την Παρασκευή 23 Ιουνίου, δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία παρενέβη για να θέσει τέλος στην διαμάχη που άναψε ανάμεσα στον ταξιτζή και στην βουλευτή του Μακρόν.

Όλα ξεκίνησαν όταν η βουλευτής κλήθηκε να πληρώσει την κούρσα αξίας 12 ευρώ. Δεν είχε όμως μαζί της ψιλά και το POS του ταξιτζή είχε χαλάσει. Ο ταξιτζής της πρότεινε να την οδηγήσει σε μια τράπεζα, αλλά αυτό δεν άρεσε στην Laetitia Avia. «Η συμπεριφορά του την οδήγησε να δαγκώσει τον ταξιτζή στον ώμο για να σταματήσει - γεγονός το οποίο αναγνώρισε η ίδια μπροστά μας», έγραψαν στην αναφορά τους οι αστυνομικοί της περιοχής Saint-Mandé (Val-de-Marne).

Οι αστυνομικοί, μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφεραν ότι η νεαρή γυναίκα τους είπε ότι είναι βουλευτής, με απαράδεκτο ύφος».

Tι δήλωσε η ίδια
Η ίδια η βουλευτής δήλωσε στον Τύπο:«Φοβήθηκα πάρα πολύ, δεν τον δάγκωσα, απλά τον άρπαξα από τον ώμο». Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, χρειάστηκαν «45 λεπτά διαπραγμάτευσης» για να πληρώσει την κούρσα της. Η βραδιά έληξε στο αστυνομικό τμήμα. Η Laetitia Avia κατέθεσε μήνυση για εγκλεισμό και ο ταξιτζής κατέθεσε μήνυση για σωματική επίθεση, γράφει η σατιρική εφημερίδα.

Το εκπληκτικό είναι ότι στις 3 Ιουλίου, όταν ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, έπλεξε το εγκώμιο της Laetitia Avia, η οποία έγινε αμέσως γνωστή σε όλη τη Γαλλία και όλα τα γαλλικά ΜΜΕ ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή της.

Μιλώντας στη βουλή για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, ο Εντουάρ Φιλίπ ξεκίνησε εγκωμιάζοντας την Σιμόν Βέιλ, η οποία πέθανε πρόσφατα, καθώς και τους αγώνες της για την εκπαίδευση. «Θα ήθελα τώρα να σας μιλήσω για μια άλλη γυναίκα» συνέχισε ο Φιλίπ, προκαλώντας ερωτηματικά στο κοινοβούλιο.

«Το 2003 αυτή η γυναίκα άνοιξε τις βαριές πόρτες ενός μεγάλου πανεπιστημίου του Παρισιού. Αυτή η νεαρή γυναίκα ποτέ δεν υπολόγιζε ότι μια μέρα θα βρισκόταν στη βουλή. Μεγάλωσε στο προάστιο Seine-Saint-Denis, είναι κόρη ενός οδηγού και μιας νοσοκόμας. Εγινε δικηγόρος και εργάστηκε σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Στη συνέχεια άνοιξε το δικό της γραφείο. Αυτή η νεαρή γυναίκα βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ, προκαλώντας έκπληξη και αμηχανία στους βουλευτές.

Ωστόσο, αρκετά γαλλικά ΜΜΕ είχαν ενδιαφερθεί για την Laetitia Avia προεκλογικά. Σε ένα άρθρο της η Libération έγραφε ότι αυτή η δικηγόρος είχε «ανέβει στο τρένο του Μακρόν όπως παίρνει κανείς ένα ταξί Uber». Συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν πριν από δέκα χρόνια, είχαν συνεργαστεί στα νομικά για 9 μήνες και στη συνέχεια η μοίρα τους χωρίστηκε, αλλά αντάλλασσαν ευχές κάθε χρόνο.

Μόλις ο Μακρόν ίδρυσε το κόμμα του, η Laetitia Avia έγινε αμέσως στέλεχος και ανέλαβε να επιλέγει υποψηφίους βουλευτές. Υποψήφια και η ίδια έκανε εκστρατεία πόρτα-πόρτα για να εκλεγεί. Η επιμονή της έφερε αποτέλεσμα, αφού κέρδισε την δεξιά βουλευτή Valérie Montandon (LR) με 64%.