13 Ιουνίου 2017

Ιστορικό Spitfire συντρίβεται ενώ επιχειρούσε να απογειωθεί - ΒΙΝΤΕΟ

Εμπλοκή σε σοβαρό ατύχημα είχε ιστορικό αεροσκάφος τύπου Spitfire XIX όταν κατά την τροχοδρόμηση για απογείωση, λίγο πριν πιάσει την ενδεδειγμένη ταχύτητα που ο πιλότος (δείτε το βίντεο)...


... “τραβά” τα χειριστήρια για να “ξεκολλήσει” το αεροπλάνο, το καταδιωκτικό ξαφνικά “έριξε μούρη” και η έλικα χτύπησε στο έδαφος με αποτέλεσμα την ανατροπή του.

Το περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο de Longuyon-Villette, στην βορειοανατολική Γαλλία, στις πρόβες για το airshow που θα πραγματοποιηθεί εκεί και σύμφωνα με πληροφορίες ο χειριστής του αεροπλάνου Cedric Ruet βγήκε από το αεροσκάφος χωρίς σοβαρά τραύματα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του ατυχήματος κάνουν λόγο για συνδυασμό παραγόντων - η στρωμένη με γρασίδι επιφάνεια και οι ανωμαλίες του πεδίου προσγείωσης προσελκύουν την προσοχή των εμπειρογνωμόνων.

Το Spitfire XIX (PS890) παραδόθηκε στην βάση της RAF στο Benson το 1945, μετά παραχωρήθηκε στην Αεροπορία της Ταϋλάνδης όπου πέταξε μέχρι το 1952 και το 1962 δωρήθηκε από τον Βασιλιά του Σιάμ (όπως ονομαζόταν παλιά η χώρα) σε έναν ιδιώτη πριν καταλήξει στα χέρια του Στήβ Χίλτον ο οποίος το αναπαλαίωσε σε πτήσιμη κατάσταση και πωληθεί το 2005 στον νυν ιδιοκτήτη του, τον Γάλλο Christoophe Jacquard.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση των ζημιών και αν είναι δυνατή η αποκατάσταση του αεροπλάνου.