29 Ιουνίου 2017

Υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο με κινητήρα Ramjet ετοιμάζουν οι Τούρκοι (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Αιγαίο

Αντιπλοϊκό υπερηχητικό πύραυλο με κινητήρα Ramjet φέρεται να αναπτύσσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία Roketsan σύμφωνα (δείτε εικόνες και βίντεο)...
... με τουρκικές πηγές.

Το νέο πυραυλικό σύστημα σχεδιάζεται να εξοπλίσει τα πολεμικά πλοία του Τουρκικού Ναυτικού αποδίδοντας σε αυτό ένα σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι των λοιπών ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει την σχετική τεχνολογία ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν Τουρκικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κρατικά ερευνητικά κέντρα και αμυντικές βιομηχανίες. Το πρώτο πρόγραμμα ανάπτυξης κινητήρα Ramjet ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 200 και σε αυτό συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο  METU, το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK SAGE και η κρατική εταιρεία TEI.

Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε το 2005 χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα του. Ακόμη μια προσπάθεια πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Uludağ, τα Πανεπιστήμια TOBB ETU, METU και Osmangazi.

Μέσα από αυτή την μακροχρόνια και πολυσυμμετοχική διαδικασία ανάπτυξης τεχνολογίας κινητήρων Ramjet η κρατική εταιρεία πυραυλοκινητήρων Roketsan απέκτησε σημαντική εμπειρία η οποία όπως φαίνεται αξιοποιήθηκε κατάλληλα με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία ενός προϊόντος δηλ. ενός αντιπλοϊκού πυραύλου που εφόσον ολοκληρωθεί ως επιχειρησιακό σύστημα θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον ναυτικό πόλεμο στην Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Μαύρη θάλασσα.

Η πρώτη επίσημη αναφορά για την ύπαρξη ενός Τουρκικού προγράμματος ανάπτυξης κινητήρα Ramjet πραγματοποιήθηκε το 2010 όταν διοργανώθηκε το πρώτο Συνέδριο Εθνικών Υπερηχητικών Συστημάτων, ενώ το 2014 ανακοινώθηκε το Οδικός Χάρτης για το Τουρκικά Υπερηχητικά Πυραυλικά Συστήματα.

Το τουρκικό πυραυλικό υπερηχητικό σύστημα θα ανήκει τεχνολογικά στην ίδια κατηγορία με το ιαπωνικό υπερηχητικό πύραυλο XASM-3 της εταιρείας Mitsubishi Heavy Industries, και το Ταιβανέζικο πύραυλο Hsiung Feng III οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κινητήρα Ramjet.

Το Ιαπωνικό σύστημα επιτυγχάνει ταχύτητα 3+ Mach, ο Ταϊβανέζικος πύραυλος μπορεί να επιτύχει ταχύτητα 2,5-3,0 Mach ενώ το τουρκικό εκτιμάται ότι θα μπορεί να επιτύχει ταχύτητες 2,5-2,85 Mach. Σύμφωνα με ανοικτές πηγές ο Ιαπωνικός πύραυλος έχει εμβέλεια 150-200 χλμ και ο Ταϊβανέζικος 400 χλμ.

Ο Ιαπωνικός πύραυλος σχεδιαζόταν να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2016 ενώ ο Ταϊβανέζικος ήδη εξοπλίζει τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, φρεγάτες κλάσης Cheng Kung την κορβέτα Tuo Chiang και τις πυραυλακάτους κλάσης Jin Chiang. Με αυτή την ταχύτητα το τουρκικό βλήμα θα μπορεί να εξουδετερώσει οποιοδήποτε σύστημα προστασίας πλοίων στο Αιγαίο, αφού οι χρόνοι αντίδρασης ουσιαστικά εξανεμίζονται.

Για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν το τεχνολογικό προβάδισμα στην μακροχρόνια προσπάθεια τους να αποκτήσουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Αιγαίο με ένα πυραυλικό σύστημα που θα μπορεί να εκτοξευτεί είτε από την στεριά από παράκτιες μονάδες πυροβολικού είτε από σκάφη επιφανείας.
Γιώργος Τσιμπούκης, viadiplomacy