16 Ιουνίου 2017

Τον αγωγό της Βαλτικής Nord Stream 2 "χτυπούν" οι ΗΠΑ

Οργή σε Βερολίνο και Βιέννη

Δριμύτατη κριτική εξαπέλυσαν Γερμανία και Αυστρία στην απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να εγκρίνει κυρώσεις σε βάρος...
... της Ρωσίας που ουσιαστικά στοχοθετούν τον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, κάνοντας λόγο για παράνομη παρέμβαση στις ενεργειακές πολιτικές της Ευρώπης.

Την Τετάρτη η Γερουσία υπερψήφισε με συντριπτική διακομματική πλειοψηφία 97 - 2 τροπολογία που ενισχύει τις υφιστάμενες αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει δυνατότητα επιβολής ποινών σε εταιρείες που επενδύουν ή υποστηρίζουν την κατασκευή ρωσικών αγωγών για την εξαγωγή ενέργειας.

Η επίμαχη προσθήκη αγγίζει σειρά ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών όπως η αγγλο-ολλανδική Shell, η γερμανική Wintershall και η αυστριακή OMV, οι οποίες σχεδιάζουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να κατασκευαστεί ο Nord Stream 2. Ο αγωγός θα διπλασιάσει τη δυνατότητα ροής ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Σε κοινή ανακοίνωση-καταπέλτη για την απόφαση της Γερουσίας, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν «την απειλή παράνομων [...] κυρώσεων που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», οι οποίες απλώς «συμμετέχουν σε προσπάθειες επέκτασης του δικτύου τροφοδοσίας της Ευρώπης».

«Το δίκτυο παροχής ενέργειας της Ευρώπης είναι υπόθεση της Ευρώπης, όχι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», προσθέτουν οι δύο Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί. Καταγγέλλουν πως στόχος των κυρώσεων είναι «να προστατεύσει αμερικανικές θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».

Οι Γκάμπριελ και Κερν υποστηρίζουν πως η απόφαση της Γερουσίας βλάπτει σοβαρά τις διατλαντικές σχέσεις και σπάει την παράδοση συντονισμένων ευρω-αμερικανικών ενεργειών έναντι της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. «Το να απειλείς με επιβολή κυρώσεων εταιρείες στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες […] επιδρά στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις με έναν καινούργιο και πολύ αρνητικό τρόπο», επισημαίνουν οι δύο άνδρες.

«Τα συμφέρονται στην εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με οικονομικά συμφέροντα», προσθέτουν.

Προσπάθεια παρέμβασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Γερουσία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιδιώκει να γίνουν σοβαρές τροποποιήσεις ώστε να αμβλυνθούν πολλές από τις αιχμηρές πτυχές του. Γκάμπριελ και Κερν αναφέρουν πως «υποστηρίζουν» τις προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μία σπάνια στιγμή διπλωματικής σύμπνοιας ανάμεσα στην Ευρώπη και την κυβέρνηση Τραμπ.

Ένα σύνθετο ζήτημα
Ο Nord Stream 2, κορωνίδα των προσπαθειών του ρωσικού κολοσσού Gazprom να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, είναι πάντως ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ενεργειακά πρότζεκτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες θα ευνοηθούν από το άπλετο και φθηνό ρωσικό αέριο. Στον αντίποδα, χώρες της ανατολικής Ευρώπης –που παρακάμπτονται από το σύστημα Nord Stream καθώς περνά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας– υποστηρίζουν ότι το έργο αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της προσπαθούσε επί καιρό να εμποδίσει την κατασκευή του Nord Stream 2, όμως τον Μάρτιο υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι δεν έχει νομικό έρεισμα να το πράξει, διότι πρόκειται για offshore εργο. (skai)