18 Ιουνίου 2017

Μέλος του ISIS ομολόγησε ότι έδινε πληροφορίες στην τουρκική MIT

Δικάζεται στη Γερμανία

Ένα μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που συνελήφθη στη Γερμανία το 2016, κατέθεσε ότι ήταν πληροφοριοδότης...
... της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του στη γερμανική Αστυνομία, ο τζιχαντιστής ομολόγησε ότι άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό της MIT αφού κατέφυγε στην Τουρκία από τη Συρία το 2014.

Τον Ιούνιο του 2016 βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση αυτοκτονίας στο Ντίσελντορφ.  Δύο τζιχαντιστές, σύμφωνα με το σχέδιό τους, θα ανατινάζονταν στη λεωφόρο Heinrich-Heine και ένας τρίτος θα άνοιγε πυρ πάνω στους πολίτες, χρησιμοποιώντας αυτόματο όπλο και ρίχνοντας χειροβομβίδες.

Ωστόσο, η γερμανική Αστυνομία τους πρόλαβε. Πραγματοποίησε επιχείριση και συνέλαβε τους τρεις τζιχαντιστές Σύρους πολίτες στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και στη Βάδη Βυρτεμβέργη. Πιάστηκε και ένας τέταρτος στη Γαλλία, ο Σαλάχ Α., που είχε σχέση με τους παραπάνω και παραδόθηκε στη Γερμανία όπου και επισήμως συνελήφθη. Οι τέσσερις τζιχαντιστές θα δικαστούν στις 5 Ιουλίου.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμά του αποκάλυψε ένα μέρος από την κατάθεση του Σαλάχ Α., του άνδρα που πιάστηκε στη Γαλλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σαλάχ Α. ομολόγησε ότι πέρασε από τη Συρία στην Τουρκία τον Μάιο του 2014 μαζί μαζί με τον Χάμζα Τσ.

«Αφού πέρασα στην Τουρκία, εργάστηκα κρυφά για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Η τουρκική Αστυνομία πραγματοποίησε μια επιχείριση, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσα, και συνέλαβε περίπου 50 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επίσης αποφεύχθηκαν επιθέσεις ενάντια σε πολλούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Προξενείου».

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του ίδιου, αργότερα πέρασε στην Ελλάδα ανάμεσα στους πρόσφυγες και από εκεί κατέληξε στη Γερμανία όπου ζήτησε άσυλο. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, ο Σαλάχ Α. προετοίμασε τον πυρήνα των τριών για το χτύπημα στο Ντίσελντορφ και έδωσε το «σύνθημα» να πραγματοποιηθεί όταν ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook το ακόλουθο στάτους: «Τα πάντα είναι έτοιμα για τη δράση, τα υπόλοιπα είναι στον Θεό».