28 Ιουνίου 2017

Ευ. Μυτιληναίος: "H ανάπτυξη περνά μόνο από τον ιδιωτικό τομέα"

"Δεν πάμε πουθενά με κρατισμό"

«Η Μυτιληναίος δανείστηκε από την αγορά, από retail και ιδιώτες θεσμικούς, με επιτόκιο 3,10%. Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη και η φυγή της χώρας μας...

... από το φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών, περνάει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα».

Αυτό τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, κατά τη σημερινή εκδήλωση για την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο. Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αναμασά το αφήγημα της ανάπτυξης αλλά μια σειρά από δημόσιες συμπεριφορές στελεχών της μαρτυρούν το αντίθετο, ο κ. Μυτιληναίος έστειλε το μήνυμα ότι με κρατικίστικες νοοτροπίες δεν πάμε πουθενά.

Έδωσε έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία τονίζοντας ότι «ο σημερινός κόσμος δεν έχει άλλο δρόμο. Και εμείς αυτό επιβεβαιώνουμε, μαζί με την κεφαλαιαγορά, το χρηματιστήριο, και τον ιδιωτικό τομέα». Ταυτόχρονα όμως απευθύνθηκε και σε εκείνον  τον επιχειρηματικό κόσμο που εγκλωβισμένος σε κρατικοδίαιτες λογικές συνεχίζει να περιμένει ότι η ανάπτυξη θα έρθει με κάποια μαγική συνταγή.

«Μην περιμένουμε haircut χρέους ή κάποια ειδική συμφωνία από τους εταίρους. Όλα αυτά είναι ευχολόγια, μακάρι να έρθουν, μακάρι οι πολιτικοί μας να τα καταφέρουν, αλλά εμείς εδώ με τη δουλειά μας τα καταφέραμε και αυτό το δρόμο πρέπει να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Πρέπει να δούμε νέες εισαγωγές στην αγορά, να αναπτυχθεί περαιτέρω η αγορά ομολόγων, να γίνουν καινούριες εισαγωγές εταιρειών, νέες επιχειρήσεις, startups, να στηριχθούν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες».

Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη αναγέννησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ευκαιρίες που φέρνει η νέα εγχώρια αγορά ομολόγων η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αστείρευτη πηγή εσόδων για το επιχειρείν, προτρέποντας κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μυτιληναίος.

«Πολύς καιρός θα περάσει προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να δανείζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις με επιτόκια σαν το 3,1%, οπότε προτρέπω και άλλες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο, να εκδώσουν ομόλογο», είπε χαρακτηριστικά.