12 Ιουνίου 2017

Δυσοίωνα μηνύματα για το κρίσιμο Eurogroup

Το πιθανότερο σενάριο

Σχεδόν μέρα παρά μέρα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, ο κ. Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, για το θέμα...


... της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όσο οι μέρες περνούν, η αγωνία της Αθήνας κορυφώνεται, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον στην ελληνική πλευρά μια ευνοϊκή διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Για παράδειγμα, τι λέει ο κ. Μοσκοβισί στον Έλληνα πρωθυπουργό; Ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες πιθανότητες για να βρεθεί μια λύση τώρα, όμως, το πιθανότερο είναι πως η συζήτηση αυτή θα πάει για  Σεπτέμβριο (μετά τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία). Αν όμως ακόμα και ο κ. Μοσκοβισί είναι απαισιόδοξος, για την κατάληξη του ελληνικού ζητήματος, τότε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για λύση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Κι έτσι θα πρέπει να θεωρείται μάλλον οριστικό: Η Ελλάδα -εκτός σημαντικού θετικού απροόπτου- θα φύγει από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μόνο, με μια μεγάλη δόση, κοντά στα 9 δισ. Τίποτα άλλο.

Θυμίζουμε ότι η πληρωμή που λήγει τον Ιούλιο προς την ΕΚΤ είναι κάτι παραπάνω από 7 δισ., οπότε θα περισσέψουν και κάποια χρήματα για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών κι έτσι θα πάρει μια μικρή ανάσα και η αγορά. Τι σημαίνει όλο αυτό το σκηνικό πρακτικά; Ό,τι οι αποφάσεις για το χρέος θα μεταφερθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων για το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ αναμένεται να βγάλει τελικώς τη δική του ανάλυση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει –εφόσον επαληθευτεί στην πράξη– ότι η ΕΚΤ πάρα πολύ δύσκολα θα αποφασίσει θετικά για την είσοδο της Ελλάδας στο QE.