15 Ιουνίου 2017

Συμφωνία στο Eurogroup: Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δισ. ευρώ

Σφίξτε ζωνάρια: Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, και 2% μέχρι το 2060

Συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα επετεύχθη στο Λουξεμβούργο, όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης...


... των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Η Ελλάδα θα λάβει δόση συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ. «Τα μέτρα για το χρέος ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που χρειάζεται», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ επαληθεύοντας πλήρως όσα δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε μέτρα ελάφρυνσης χρέους και την παράταση της ωρίμανσης για 15 χρόνια«, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η δόση των 8,5 δισ. δεν θα εκταμιευθεί μια και έξω. Όπως διευκρίνισε, η πρώτη υποδόση των 7,7 δισ. θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ μηδέν και 15 ετών.

Η συζήτηση για την Ελλάδα ξεκίνησε περί τις 20:00, καθώς ήταν το πέμπτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προοίμιο της συμφωνίας οι Ευρωπαίοι πιστωτές καλωσορίζουν την υιοθέτηση όλων των μέτρων που είχαν ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων.