16 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Τα 8,5 δισ. είναι τελικά 800 εκατομμύρια

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες λένε και έτσι φαίνεται ότι η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει ποσό 8,5 δισ. ευρώ, όμως στη... μετάφραση, αν δει κανείς...


... τις λεπτομέρειες, δηλαδή, φαίνεται ότι επί της ουσίας η πραγματική οικονομία που ασφυκτιά παίρνει μόνο 800 εκατομμύρια.

Με λίγα λόγια βάσει της απόφασης του Eurogroup θα πάρει τον Ιούλιο 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 θα δοθούν για πληρωμές χρέους και μόνο τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Που θα πάνε αυτά τα χρήματα; Θα δοθούν για να πληρώσει το κράτος κάποια από τα “φέσια” στους ιδιώτες. Το ποσό αυτό είναι ωστόσο ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των 5 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο. Υπάρχει η πρόβλεψη και για ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 800 εκατομμυρίων το οποίο ωστόσο θα εκταμιευθεί αργότερα, τον Σεπτέμβριο, ανάλογα όμως με την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του Ιουλίου-Αυγούστου των 800 εκατομμυρίων ευρώ της πρώτης υποδόσης.

Ο κ Ρέγκλινγκ έκανε σαφές ότι οι πληρωμές χρέους για το υπόλοιπο του έτους είναι μικρές και ταυτοχρόνως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα και έτσι, αναφέρει, "μήνα με το μήνα θα επιτρέπουν να μπορέσει να σωρεύσει διαθέσιμα ή να αποπληρώσει χρέη". "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρευστότητα θα είναι καλή στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους" ανέφερε ο κ. Ρέκλινγκ.