20 Ιουνίου 2017

Ξεκινάει η πορεία του συριακού Στρατού στην έρημο για... Deir Ezzor (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατάρρευση του ISIS στην Ρεζάφα

Κατέρρευσε το μέτωπο των ισλαμιστών δυτικά της Ράκκα από την κεραυνοβόλα επίθεση των επίλεκτων δυνάμεων «Tiger» του συριακού Στρατού (δείτε τα βίντεο)...
... οι οποίες κατέλαβαν μια εκτεταμένη περιοχή συνολικού εμβαδού 1.400 τ.χλμ από το ISIS.

Μέσα στην περιοχή συμπεριλαμβάνονται πεδία υδρογονανθράκων, διυληστήρια ενώ ο συριακός Στρατός επέκτεινε την ζώνη ελέγχου πάνω στον δρόμο Ethriyah-Raqqah καταλαμβάνοντας δύο κόμβους-κλειδιά στην περιοχή της Tabaqah area. Η προώθηση αυτή ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερες προελάσεις στην κεντρική Συρία από τα βόρεια από τα κυβερνητικά στρτατεύματα.

Η ορμητικότητα και η ταχύτητα ολόκληρης της επίθεσης ήρθε σαν απόλυτη έκπληξη για όλους τους παρατηρητές του συριακού πολέμου. Η έφοδος δεν χρησίμεψε μόνο στην ταχύτερη κατάρρευση του ISIS που είναι ήδη εμφανής από τις αρχές του 2017 αλλά χρησιμεύει και σαν εμπόδιο για περαιτέρω επιχειρήσεις των SDF που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και είχαν σχεδιάσει στο μυαλό τους να επεκτείνουν το έλεγχό τους και στην κεντρική Συρία διαμέσου της Tabaqah και της κατάληψης των πετρελαϊκών εκγαταστάσεων και φυσικού αερίου που εφοδιάζουν κεντρικές περιοχές της χώρας.

Η επόμενη επιχείρηση του συριακού Στρατού στην επαρχία της Ράκκα θα είναι να κατευθυνθεί άμεσα νοτιοανατολικά στην στρατηγική πόλη της Deir Ezzor παράλληλα με τις άλλες κυβερνητικές δυνάμεις του 5ου Σώματος και της 11ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που σπρώχνουν προς την Deir Ezzsor από τον άξονα της Παλμύρα.

Η κατάληψη της πόλης Ρεζάφα και των συνδεδεμένων με αυτήν κόμβων δίνειν περισσότερες στρατηγικές και λιγότερο επικίνδυνες επιλογές στον κυβερνητικό στρατό για να προελάσει νότια προς την πόλη της Sukhnah, που αποτελεί το τελευταίο οχυρό του ISIS στην επαρχία της Χομς και το τελευταίο εμπόδιο ανάμεσα στο συριακό Στρατό και την πόλη της Deir Ezzor. Ανάμεσά τους πλέον υπάρχει μόνο η... έρημος.