18 Ιουνίου 2017

Απαγορεύεται οι μειονοτικοί μαθητές να φοιτούν σε δημόσια σχολεία στην Τουρκία

Στην σημερινή «δημοκρατική» Τουρκία του Ερντογάν, αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον τουρκικό τύπο, ότι οι μειονοτικοί μαθητές υφίστανται το κωδικοποιημένο φακέλωμα...


... των τουρκικών αρχών.

Όπως είναι γνωστό πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφτηκε, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση, πως στην Τουρκία φακελώνονταν οι μειονότητες και μάλιστα με κωδικούς για να γίνεται πιο εύκολη η διάκρισή τους από τις τουρκικές αρχές. Το τουρκικό κράτος, παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, φακέλωνε τις μη μουσουλμανικές μειονότητες για να τις μεταχειριστεί «διαφορετικά» και ειδικά τους Ρωμιούς, Αρμενίους και Ιουδαίους, με τους μυστικούς κωδικούς, Νο1 για τους Ρωμιούς, (οι Ρωμιοί ήταν οι πρώτοι στο φακέλωμα), Νο2 για τους Αρμένιους και Νο3 για τους Ιουδαίους, (εφημερίδα Radikal).

Το φακέλωμα αυτό αποκαλύφτηκε τότε όταν ένα Αρμενόπουλο που η μητέρα του είχε εξισλαμιστεί, αλλά στην συνέχεια είχε επιστρέψει στην χριστιανική θρησκεία, θέλησε να κάνει εγγραφή σε τουρκικό γυμνάσιο. Εκεί όμως και παρά του ότι ο πατέρας του εξακολουθεί να είναι μουσουλμάνος, οι αρχές του ζήτησαν επίσημα έγραφα όπου θα καταγράφονταν η θρησκεία των προγόνων του μέχρι και… 90 χρόνια πίσω, δηλαδή από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τότε αποκαλύφτηκε ότι γίνονταν παράνομο φακέλωμα των χριστιανική καταγωγής Τούρκων πολιτών, με τους κωδικούς Νο 1, 2 και 3 και όλα αυτά στην σύγχρονη Τουρκία του υποτιθέμενου οπαδού της θρησκευτικής ελευθερίας ισλαμιστή, Ταΐπ Ερντογάν. Υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες τότε και το θέμα ξεχάστηκε ενώ από ελληνικής πλευράς, (αλήθεια ποια ελληνική πλευρά;), δεν υπήρξε καμία παρέμβαση διαμαρτυρίας για αυτή την κατάφωρη και ρατσιστική παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και δη της ελληνικής μειονότητας.

Τώρα, σύμφωνα με τις καινούργιες αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας Taraf, ένα καινούργιο επεισόδιο κατάφωρης διάκρισης σε βάρος των Ρωμιών επιβεβαιώνει το γεγονός ότι όχι μόνο συνεχίζεται το φακέλωμα των μειονοτήτων με κωδικούς, αλλά εφαρμόζονται και σε βάρος τους οι παράνομες διακρίσεις που ξευτελίζουν κάθε έννοιας ισότητας ενός έννομου κράτους.

Έτσι, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η τοπική διεύθυνση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας στην περιοχή του Şişli της Κωνσταντινούπολης, αποφάσισε να εκδιωχτούν δυο μαθητές που φοιτούσαν ο ένας στην πέμπτη και ο άλλος στην ένατη τάξη του τουρκικού σχολείου της περιοχής.

Το… έγκλημα αυτών των δυο μαθητών ήταν ότι δήλωσαν πως είναι Ρωμιοί, δηλαδή ελληνορθόδοξοι χριστιανοί. Όπως αναφέρεται, οι δυο αυτοί μαθητές φοιτούσαν στο τουρκικό σχολείο αλλά δεν είχε γίνει από την αρχή αντιληπτό πως είχαν δηλώσει πως είναι Ρωμιοί, δηλαδή υπάγονταν στους κωδικούς διάκρισης του τουρκικού κράτους.

Μόλις έγινε αντιληπτό από την τοπική διεύθυνσης παιδείας ότι οι δυο αυτοί μαθητές δεν είναι Τούρκοι μουσουλμάνοι, αποφασίστηκε αμέσως και μάλιστα μέσα στην σχολική περίοδο να εκδιωχτούν από το σχολείο όπου μόνο Τούρκοι μουσουλμάνοι και χωρίς τους κωδικούς διακρίσεως έχουν το δικαίωμα να φοιτούν.