16 Ιουνίου 2017

Τουρκόφιλοι μισθοφόροι κατέλαβαν το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών

Και από εκεί βομβαρδίζουν τους Κούρδους

Ισλαμιστές μισθοφόροι της Τουρκίας εξαπέλυσαν την Τετάρτη επίθεση σε κουρδικά χωριά στα βορειοδυτικά της Συρίας, στην περιοχή της Εφρίν, στα βόρεια...


... της επαρχίας του Χαλεπιού.

Ένοπλοι από τις οργανώσεις Αχράρ Αλ Σαμ και Ταχρίρ Αλ Σαμ (βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, παλαιότερα ονομαζόταν Αλ Νούσρα), χτύπησαν τα κουρδικά χωριά Μπασουφάν και Μπασμερέ στην περιοχή Σεράουα της Εφρίν. Οι ισλαμιστές βομβάρδισαν τα χωριά με όλμους, ενώ είχε προηγηθεί βομβαρδισμός των ίδιων χωριών από το τουρκικό πυροβολικό.

Τοπικός ακτιβιστής μετέδωσε ότι από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν πολλά σπίτια και προκλήθηκαν σοβαρές απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Η περιοχή της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία ελέγχεται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που την ανακήρυξαν αυτόνομο κουρδικό καντόνι.

Ο βομβαρδισμός εξαπολύθηκε από το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, ή Κάστρο του Σαμάαν όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, που πρόσφατα καταλήφθηκε από τους ισλαμιστές και τους Τούρκους.

Το μοναστήρι του 5ου αιώνα (κεντρική φωτογραφία), ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία στην περιοχή, περιήλθε στον έλεγχο των Κούρδων στις 28 Μαΐου 2015, αλλά πριν λίγο καιρό το έχασαν από τους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους, οι οποίοι στη συνέχεια έστησαν το αρχηγείο τους ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας Μονής. Οι Τούρκοι βάζουν τους μισθοφόρους τους να επιτίθενται στον κουρδικό θύλακα στη βορειοδυτική Συρία παρά το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι στρατιώτες στο πλευρό των Κούρδων. (tribune)