14 Ιουνίου 2017

Τούρκος πολιτικός αναλυτής "βλέπει" τη δημιουργία άξονα Ρωσίας-Τουρκίας

Εξηγεί τις αιτίες πίσω από την κρίση του Κατάρ 

Η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να διευθετήσουν τη διπλωματική κρίση που μαίνεται γύρω από το Κατάρ, δήλωσε...


... ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής και ο πρώην βουλευτής Δρ. Oya Akgonenc Mugisuddin.

Ο Mugisuddin θεωρεί ότι η σύγκρουση στο Κατάρ δεν είναι παρά μια απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης, με στόχο την αποπροσανατολισμό της από τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας κρατικής οντότητας στη Συρία.

Είναι προφανές ότι η σύγκρουση είναι τεχνητή, σύμφωνα με τον Mugisuddin, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τα γεωπολιτικά σχέδια τους, η περιοχή της Μέσης Ανατολής συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της στην άβυσσο. Οι μόνο δύο δυνάμεις που μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή είναι η Τουρκία και η Ρωσία, τόνισε ο ειδικός.

"Η κατάσταση είναι αφύσικη και εξαιρετικά επικίνδυνη... Απαιτούνται προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς η Μέση Ανατολή απλά δεν μπορεί να αντέξει ακόμη μια κρίση", δήλωσε ο Mugisuddin. "Ωστόσο, δυστυχώς, υπάρχουν εκείνοι που ενδιαφέρονται να δουν την περιοχή να κατακλύζεται από το χάος", παρατήρησε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι 'αυτό.

Πρώτον, υπάρχουν εκείνοι που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη κρίση με την κατάσχεση και την ανακατεύθυνση των οικονομικών κερδών που έχει αποκομίσει το Κατάρ από αυτή τη φορά. "Δεύτερον, υπάρχει μια προφανής απόπειρα [από ορισμένες χώρες] να ανατρέψουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες προς όφελός τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια περιφερειακή σουνιτικο-σιιτική στρατιωτική αντιπαράθεση με καταστροφικές συνέπειες", ανέφερε ο Mugisuddin. "Τρίτον, η κρίση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας νέας ισορροπίας δυνάμεων και σφαιρών επιρροής στη Μέση Ανατολή", πρότεινε.

Σύμφωνα με τον Mugisuddin, εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν όταν ξεκίνησε το διπλωματικό σκάνδαλο, κάποιος προφανώς θα αναρωτιόταν εάν αυτή η κρίση είναι απλώς μια προσεκτικά κατασκευασμένη "μανία".

"Και ενώ η Τουρκία και άλλα κράτη ασχολούνται με την επίλυση της κρίσης γύρω από το Κατάρ, στη Συρία χάρη στη επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος, από τις δυνάμεις των Κούρδων, δημιουργείται βήμα προς βήμα ένα κουρδικό κράτος", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή "ταιριάζει πλήρως με τα σχέδια της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή".

"Ωστόσο, πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και μια λανθασμένη στρατηγική θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις πλήρους κλίμακας που θα μπορούσαν να επεκατθούν σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες", προειδοποίησε ο Τούρκος ειδικός. Ο Mugisuddin πιστεύει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να επιλύσουν την διπλωματική κρίση του Κατάρ. Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι η συμμετοχή του Ιράν ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορισμένα σχέδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με τη μείωση της επιρροής του Ιράν. Ως εκ τούτου μόνο η Ρωσία και η Τουρκία είναι σε θέση να σταθεροποιήσουν την κρίση ", κατέληξε ο Mugisuddin.