14 Ιουνίου 2017

«Ο Ν.Τραμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να πλήξει τον Άσαντ και τους Ιρανούς στη Συρία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρέξ Τίλερσον, προέβη σε μια σημαντική δήλωση την Τρίτη κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, καθώς...


... ανέφερε ότι ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο ώστε να διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις να προσβάλουν στόχους τόσο κατά των δυνάμεων του Άσαντ όσο και κατά των Ιρανών που βρίσκονται στη Συρία.

Όταν ρωτήθηκε να εκφράσει τη γνώμη του τόνισε ότι συμφωνεί με την απόφαση του προέδρου τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμιμη εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο.

Ο Τίλερσον τόνισε ότι η αποστολή και ο σκοπός των ΗΠΑ στη Συρία δεν έχει αλλάξει από την επικέντρωσή της στη νίκη επί του Ισλαμικού κράτους. Ο συνασπισμός, μάλιστα, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει πολεμήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Συρία από το 2014 χωρίς έγκριση του ΟΗΕ ή αίτημα του Άσαντ. Δικαιολογώντας τις όποιες προσβολές έχει επιχειρήσει ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανέφερε τα εξής:

Στις 8 Ιουνίου, ο συνασπισμός βομβάρδισε δυνάμεις προσκείμενες στη Δαμασκό κοντά στην πόλη του Αλ Τανφ. Επίσης στις 6 Ιουνίου, ο συνασπισμός βομβάρδισε φιλο-συριακές κυβερνητικές δυνάμεις καθώς, όπως ισχυρίζεται ο συνασπισμός, εισήλθαν σε μια ουδέτερη ζώνη και θεωρήθηκαν ως απειλή. Στις 18 Μαΐου, ο συνασπισμός είχε βομβαρδίσει μαχητές - υποστηρικτές του Άσαντ κοντά στην al-Tanf για πρώτη φορά.

Και συνέχισε στις 6 Απριλίου, το Ναυτικό των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση με 59 πυραύλους κρουζ κατά της αεροπορικής βάσης Ash Sha'irat στη δυτική Συρία, σε αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων στην επαρχία Idlib, όπου η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι διεξήγαγαν δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης.

Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από τη Δαμασκό. Ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να προσκομίσουν οποιαδήποτε απόδειξη για τους ισχυρισμούς της συμμετοχής της συριακής κυβέρνησης στη φερόμενη χημική επίθεση.

Επιπρόσθετα, στις 16 Σεπτεμβρίου τα αεροσκάφη συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά του συριακού Στρατού κοντά στο αεροδρόμιο Deir ez-Zor, σκοτώνοντας περίπου 100 άτομα, σύμφωνα με αναφορές.

Τον περασμένο μήνα, οι γερουσιαστές Jeff Flake και Tim Kane εισήγαγαν νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση της έγκρισης του 2001 για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης (AUMF), που εγκρίθηκε σε απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κάθε πρόεδρος από τότε χρησιμοποίησε το AUMF για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε χώρες όπου υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Σομαλία, η Συρία και η Υεμένη.