11 Ιουνίου 2017

ΗΠΑ-Ορθόδοξος ιερέας: "Η Ορθόδοξη Εκκλησία να καλωσορίσει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια"

Ο ορθόδοξος ιερέας π. Michael Courey, στις 12 Μαρτίου 2016, ήταν ένας εκ των ομιλητών στο λεγόμενο Συμπόσιο για την Χριστιανική Οικογενειακή Ζωή και (δείτε το βίντεο)...


... την Πρόκληση της Πιστότητας (Christian Family Life and the Challenges of Faithfulness symposium) που διοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Οικουμενικό Ινστιτούτο Huffington (HEI) στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount (LMU) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο π. Courey κάλεσε την Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι πιο «ανοικτή» (“more inclusive”, πιο περιεκτική) και ευπρόσδεκτη στα ζευγάρια του ιδίου φύλου στη μυστηριακή της ζωή.

 Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από την ομιλία του π. Michael Courey στην "Συνεδρία 1: Χριστιανικές Προοπτικές για τη Σύγχρονη Οικογενειακή Ζωή" στο συμπόσιο του Μαρτίου 2016:

«Στην εκκλησιαστική μας κοινότητα σήμερα, πώς θα παραμείνουμε πιστοί στο Ευαγγέλιο του Χριστού αν δίνουμε μεγάλη έμφαση στη μυστηριακή μας ζωή στην αποκλειστικότητα και όχι στην περιεκτικότητα;

Έχω ακούσει αμέτρητες φορές από ανύπαντρους, νέους και ηλικιωμένους, ότι η Εκκλησία είναι τόσο προσανατολισμένη προς την παραδοσιακή συντηρητική άποψη για τον γάμο και την οικογένεια που αισθάνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτούς στο εκκλησίασμα».

«Η Εκκλησία μας πρέπει να καλωσορίσει και να υπηρετήσει με μεγαλύτερη αίσθηση ανάγκης τον μόνο, τον διαζευγμένο, την χήρα και όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος της χριστιανικής οικογένειας στην οποία μεγάλωσαν και την οποία αγάπησαν από τα βάθη της ψυχής τους».

«Οι Ορθόδοξοι επίσκοποι στην Αμερική εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το “γάμο” ατόμων του ιδίου φύλου που επιβεβαιώνει τον παραδοσιακό ορισμό του γάμου ως μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας με τη δυνατότητα να μεγαλώσουν παιδιά. Και είμαι υπάκουος σε αυτή τη διδασκαλία. Παρόλα αυτά, ως ιερείς δεχόμαστε αυστηρές προειδοποιήσεις από τους επισκόπους μας, αυτούς τους ίδιους επισκόπους, να υπηρετήσουμε όσους βρίσκονται στις εκκλησίες μας και που νιώθουν έλξη για το ίδιο φύλο με έλεος και συμπόνια. Και όχι με αποκλεισμό ή καταδίκη».  

Ο π. Michael Courey, είναι ορθόδοξος ιερέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην παραλία Redondo της Καλιφόρνια. Το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Huffington (HEI) χρηματοδοτήθηκε αρχικά με δωρεά 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ανοιχτά ομοφυλόφιλο και LGBT ακτιβιστή εκατομμυριούχο Michael Huffington και ένθερμο υποστηρικτή του «γάμου» των ομοφυλόφιλων Το Ινστιτούτο διοικείται από το Nicholas Denysenko, Ph.D. ο οποίος είναι και ο Διευθυντής του ΙΤΕ.

Ο Huffington ήταν παντρεμένος με την γνωστή λίμπεραλ Ελληνο-αμερικάνα Arianna Huffington, ιδρύτρια της The Huffington Post.  Ο Huffington (φωτο) μεγάλωσε ως Πρεσβυτεριανός, έγινε μετά Επισκοπικός και τελικά εντάχθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1996 μετά από επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Από το 2007 έως το 2012, ο Huffington έδωσε 5 εκατομμύρια δολάρια για να ιδρύσει το Οικουμενικό Ινστιτούτο Huffington στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount στο Λος Άντζελες, προκειμένου να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών και των Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Όσον αφορά την αποστολή του Ινστιτούτου, ο Huffington είπε: «Το όνειρό μου είναι κάποια μέρα να δω τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας να μπορούν να λαμβάνουν θεία κοινωνία ο ένας στην εκκλησία του άλλου».  Αξίζει να δούμε ποιο είναι το Πανεπιστήμιο Loyola Marymount (LMU): το Πανεπιστήμιο LMU θεωρείται όργανο των Ιησουιτών και ως τέτοιο επιδιώκει να «ενσωματώσει» την λογική με την πίστη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θεολογική υποτροφία, καθώς και στην ηθική και την πνευματικότητα.

Το LMU εκπαιδεύει τους φοιτητές του όχι απλά να είναι «ανεκτικοί» προς τους άλλους, αλλά και να εκτιμούν και να μαθαίνουν από τις παραδόσεις και τις θρησκείες που είναι διαφορετικές από τις δικές τους.  Χάρη στην σημαντική προσφορά του Michael Huffington και του «Ιδρύματος του Αρχάγγελου Μιχαήλ», το Πανεπιστήμιο Loyola Marymount δημιούργησε ένα ινστιτούτο για να επιτύχει ένα μεγαλύτερο οικουμενικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων Εκκλησιών. (Κόκκινος Ουρανός)