11 Ιουνίου 2017

Οι Λίβυοι αντάρτες απελευθέρωσαν το γιο του Καντάφι

Οι Αρχές της Λιβύης και το CPI, που εδρεύει στη Χάγη, διεκδικούν το δικαίωμα να τον δικάσουν

Η "Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ-Σαντίκ", μία από τις ένοπλες οργανώσεις που ελέγχουν την πόλη Ζέντεν (170 χλμ. νοτιοδυτικά...
... της Τρίπολης), δήλωσε πως ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ απελευθερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Μια ένοπλη λιβυκή οργάνωση ανακοίνωσε το Σάββατο στη σελίδα της στο Facebook πως απελευθέρωσε τον νεότερο γιο του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη και εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI).

Η "Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ-Σαντίκ", μία από τις ένοπλες οργανώσεις που ελέγχουν την πόλη Ζέντεν (170 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης), δήλωσε πως ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ απελευθερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, "που αντιστοιχεί στη 14η του μήνα του ραμαζανιού", εφαρμόζοντας έναν νόμο περί αμνηστίας που ενέκρινε το κοινοβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

"Αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Μουάμαρ Καντάφι. Στο εξής είναι ελεύθερος και εγκατέλειψε την πόλη Ζέντεν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ταξιαρχία.

Εναντίον του γιου του Καντάφι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του CPI που τον καταζητεί σε σχέση με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των οκτώ μηνών της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση και στον θάνατο του πατέρα του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι αρχές της Λιβύης και το CPI, που εδρεύει στη Χάγη, διεκδικούν το δικαίωμα να τον δικάσουν. Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούλιο του 2015 από δικαστήριο στην Τρίπολη για τον ρόλο του στη φονική καταστολή της εξέγερσης του 2011. Η ίδια ταξιαρχία της πόλης Ζέντεν είχε κάνει μια παρόμοια ανακοίνωση για την απελευθέρωσή του τον Ιούλιο του 2016, η οποία όμως στη συνέχεια διαψεύστηκε από τις αρχές της πόλης.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι και δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν την εξουσία, υποστηριζόμενες από συμμαχίες διαφόρων πολιτοφυλακών των οποίων η πίστη μπορεί να κυμαίνεται: η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, και μια αρχή η οποία έχει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας.