20 Ιουνίου 2017

"Όαση" απάτης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το Κατάρ

Τι αποκαλύφθηκε

Κατηγορίες εναντίον της Barclays, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τζον Βάρλεϊ και τριών ακόμα ανώτερων πρώην στελεχών...
... απήγγειλε στη Βρετανία η υπηρεσία δίωξης σοβαρών απατών σχετικά με τις συναλλαγές του τραπεζικού κολοσσού με το Κατάρ, που διέσωσαν την τράπεζα στο απόγειο της οικονομικής κρίσης.

Η υπόθεση συνδέεται με δύο κεφαλαιακές ενισχύσεις συνολικού ύψους 11,8 δισεκατομμυρίων λιρών που πέτυχε η Barclays με τη βοήθεια του Κατάρ το 2008, όταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλονιζόταν.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως παράλληλα με την πρώτη επενδυτική «ένεση» η Barclays κατέβαλε 322 εκατομμύρια λίρες σε Καταρινούς επενδυτές για «συμβουλευτικές υπηρεσίες», πληρωμή που δεν είχε αποκαλυφθεί τότε, ενώ λίγο πριν τη δεύτερη ενίσχυση η τράπεζα ενέκρινε δάνειο ύψους 3 δισεκ. δολαρίων για τη μεσανατολική χώρα.

Οι συναλλαγές με το Κατάρ επέτρεψαν στη Barclays να αποφύγει την κρατικοποίηση, ενώ ανταγωνιστές της όπως η Royal Bank of Scotland και η Lloyds διασώθηκαν με δημόσια χρήματα.

Στην πρώτη της τοποθέτηση, η Barclays ανακοίνωσε πως «εξετάζει τη θέση της» σχετικά με τις κατηγορίες του Γραφείου Σοβαρών Απατών. Πέραν της τράπεζας και του κ. Βάρλεϊ, κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πρόεδρος επενδύσεων στη Μέση Ανατολή Ρότζερ Τζένκινς, ο υποδιευθυντής επενδύσεων Ρίτσαρντ Μποθ και ο βοηθός του τελευταίου Τόμας Καλάρις. Οι κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου στο Γουεστμίνστερ στις 3 Ιουλίου.