15 Ιουνίου 2017

Γάζα: “Ηλεκτρισμένη” κατάσταση, κόβεται το ήδη λίγο ρεύμα…

Ο εμφύλιος ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούτ Αμπάς (οργάνωση Φατάχ) στη Δυτική Όχθη και τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 μετά...
... από βίαιη αναμέτρηση με τις δυνάμεις της Φατάχ (παρότι διεξήχθησαν εκλογές), οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα σοβαρών ταραχών και άλλης μιας πολεμικής αναμέτρησης με το Ισραήλ στην πολύπαθη περιοχή…

Η Παλαιστινιακή Αρχή ειδοποίησε το Ισραήλ ότι επιθυμεί να μειώσει τα χρήματα που καταβάλει για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα, από το αντίστοιχο των 11,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηνιαία βάση σε ισραηλινά σέκελ, στο ποσό των 5,6-7 εκατομμυρίων δολαρίων, για να τιμωρήσει τη Χαμάς και να την πιέσει να παραδώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο της Γάζας.

Ωστόσο, τα 125 μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν από τους Ισραηλινούς επαρκούν για 3-4 ώρες παροχής ηλεκτρισμού στη Γάζα, κάτι το οποίο θα περικοπεί κατά 45 λεπτά, σε περίπτωση που προχωρήσει η περικοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Δυστυχώς, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του Αμπάς, καθώς σε τελική ανάλυση ο ηλεκτρισμός που παρέχεται δεν μπορεί να γίνεται δωρεάν. Η Χαμάς εξαγριώθηκε με τις εξελίξεις και προειδοποίησε με το ξέσπασμα ταραχών. Οι Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι καθώς δείχνουν να αντιλαμβάνονται την αποσταθεροποιητική δυναμική του μέτρου, αν και από την άλλη πλευρά το πρόβλημα δημιουργείται από τον παλαιστινιακό εμφύλιο.

Και ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), Γκάντι Έιζενκοτ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε η κατάσταση να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας αν και δεν διαφώνησε με την άσκηση πίεσης προς την ισλαμική Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα. Κάπου εδώ βέβαια, τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και οι Ισραηλινοί, κατηγορούν τη Χαμάς ότι θα είχε τα χρήματα για να πληρώσει ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να είχαν ηλεκτρικό όλη την ημέρα, εάν δεν τα «επένδυε» σε τούνελ από τα οποία εξαπολύθηκαν στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις και διεξάγεται λαθρεμπόριο, καθώς επίσης και σε κάθε λογής διαθέσιμο εξοπλισμό.

Το «τρελό» είναι, ότι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα σταμάτησε να δουλεύει τον περασμένο Απρίλιο, καθώς έμεινε από καύσιμα και η Χαμάς αρνήθηκε να προμηθευτεί από περισσότερο από την Παλαιστινιακή Αρχή, κατηγορώντας την για την επιβολή υψηλότατων φόρων!

Τρελά πράγματα! Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ισραηλινές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ταχθεί αναφανδόν κατά της περαιτέρω περικοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαζα, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική καταστροφή.

Ήδη υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία νοσοκομείων, ενώ η παροχή αφαλατωμένου πόσιμου ύδατος και το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, εξαρτώνται από την επάρκεια ενεργειακής τροφοδοσίας, με τις επιπτώσεις στην υγεία και την καθαριότητα των θαλασσών σε μια χώρα που εισπράττει πολλά από τον τουρισμό να είναι σημαντικές…