16 Ιουνίου 2017

Παρελθόν στις ΗΠΑ ο νόμος για το άσυλο των μεταναστών (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι κάνει η Ευρώπη;

Μεθοδικά και σχεδόν αθόρυβα, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να καταργήσει έναν έναν όλους τους νόμους που πέρασαν επί θητείας Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζοντας (δείτε τα βίντεο)...


... την επιθετική της πολιτικής τουλάχιστον στο θέμα του μεταναστευτικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέλι, υπέγραψε ένα υπόμνημα χθες το οποίο καταργεί ένα σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να προστατεύσει από την έκδοση μερικούς παράτυπους μετανάστες που είναι γονείς νόμιμων κατοίκων των ΗΠΑ, είπε το υπουργείο σε δήλωση.

Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2014, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί πάγωσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ως εκ τούτου δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ να επικαλεστεί λόγους μη εφαρμογής του νόμου περί ασύλου σε παράτυπους μετανάστες, καταργώντας τον με συνοπτικές διαδικασίες.

Και το σημαντικότερο; Χωρίς αυτή τη φορά να "ανοίξει ρουθούνι" σε δικαστικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο. Τουλάχιστον για την ώρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη από τις πρώτες ημέρες της θητείας του ως πρόεδρος, υπέγραψε διάταγμα για την σταδιακή απαγόρευση των εισροών μουσουλμάνων μεταναστών, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την "πολιτισμένη Δύση".

Μένει να δούμε σε τι σημείο θα καταφέρει να φτάσει τις ΗΠΑ, καταργώντας μία προς μία τις νεοταξικές διατάξεις της κυβέρνησης Ομπάμα, που κυριολεκτικά είχαν φέρει τις ΗΠΑ στο χείλος της καταστροφής.