14 Ιουνίου 2017

Διεθνής ομάδα δικηγόρων μηνύει το ΝΑΤΟ

Για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου εναντίον της Σερβίας!

Μια διεθνής νομική ομάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή εναντίον του ΝΑΤΟ σχετικά με τη φερόμενη χρήση, εκ μέρους της συμμαχίας, πυρομαχικών...


... απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας. Αυτά φαίνεται ότι προκάλεσαν αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καρκίνο στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

"Κατά τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999 χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ 10 και 15 τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή", δήλωσε ο Srdjan Aleksic, Σέρβος δικηγόρος που διευθύνει τη νομική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει δικηγόρους από την Ε.Ε, τη Ρωσία και την Ινδία.

"Στη Σερβία, 33.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αυτό ισοδυναμεί με τον θάνατο ενός παιδιού κάθε μέρα", τόνισε. Το γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι έχει επίγνωση των ισχυρισμών της Σερβίας, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω σχόλια.

Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Σερβία αποφάσισε να μηνύσει το ΝΑΤΟ 19 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, ο δικηγόρος απάντησε "λαμβάνοντας υπόψη τις τρομακτικές συνέπειες για τον πληθυσμό μας... ποτέ δεν είναι αργά να μηνύσουμε κάποιον που έχει προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή, βομβάρδισε (το ΝΑΤΟ) τη Σερβία με πυρηνικά όπλα, δηλαδή με απεμπλουτισμένο ουράνιο".

Ο Σέρβος δικηγόρος επισημαίνει ότι 19 χώρες που ήταν μέλη του ΝΑΤΟ τότε, έπρεπε να πληρώσουν αποζημίωση για "τις οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες... σε όλους τους πολίτες που πέθαναν ή αρρώστησαν ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ".

"Αναμένουμε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να παρέχουν θεραπεία στους πολίτες μας που πάσχουν από καρκίνο", δήλωσε ο Aleksic, προσθέτοντας ότι το μπλοκ "πρέπει επίσης να παρέχει την απαραίτητη τεχνολογία και εξοπλισμό για να απομακρύνει όλα τα ίχνη του απεμπλουτισμένου ουρανίου" από τη Σερβία.

"Η χρήση απαγορευμένων όπλων" από την αμερικανική στρατιωτική συμμαχία στα Βαλκάνια "ήταν παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων και κανόνων που προστατεύουν τους ανθρώπους" από τέτοια όπλα, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης εξαντλημένο ουράνιο στο Ιράκ το 1991.  "Η συμμαχία δεν έχει καταδικαστεί ακόμη για αυτή την ενέργεια, αλλά οι συνέπειες παραμένουν καταστροφικές", τόνισε.