16 Ιουνίου 2017

Πρόταση συνταγματολόγων για μια "προοδευτική αναθεώρηση"

Την πρότασή τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε «προοδευτική κατεύθυνση» παρουσίασαν για πρώτη φορά οι έξι συνταγματολόγοι που την επεξεργάστηκαν...


... σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την πρόταση υπογράφουν υπογράφουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, Κώστας Χρυσόγονος και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος όμως δεν κατέστη δυνατό να δώσει το «παρών».

«Η πρόταση δεν είναι ούτε της κυβέρνησης ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρινίζοντας ότι πέρα από την πολιτική ιδιότητα τριών εκ των έξι, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επεξεργάστηκαν το αναθεωρητικό τους σχέδιο ως ανεξάρτητοι επιστήμονες.

«Το Σύνταγμα είναι ένα από τα θύματα της κρίσης, καθώς δημιουργήθηκε ένα μνημονιακό παρασύνταγμα» ανέφερε ο Γ.Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, υπήρξε έλλειμμα συνταγματικών εγγυήσεων οι οποίες εάν υπήρχαν θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στην πίεση που ασκήθηκε.

Σημείωσε ακόμη ότι ο μείζων κίνδυνος είναι η κρίση αξιοπιστίας του καταστατικού χάρτη να εξελιχθεί σε κρίση δυσπιστίας απέναντι στο ίδιο το πολίτευμα, για να αναφερθεί στη συνέχεια στους πέντε άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρώτος είναι η αρχιτεκτονική του πολιτεύματος όπου προτείνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκλογή του με άμεση ψηφοφορία σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή από τη Βουλή.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας όπου η πλήρης ουδετερότητα του πρώτου θα ισοσκελίζεται από την αναγνώριση του ιστορικού ρόλου της δεύτερης, ο τρίτος την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας μεταξύ των οποίων είναι και το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο τέταρτος την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου και ο πέμπτος τη θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων «έναντι του επελαύνοντος νεοφιλελευθερισμού».