14 Ιουνίου 2017

Καθυστερεί το πρόγραμμα για το νέο άρμα-"θαύμα" της Τουρκίας

Με συνεχόμενες καθυστερήσεις ο Ερντογάν θέλει να το αναθέσει σε "κολλητό" του

Σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του προγράμματος βιομηχανικής παραγωγής  του νέου τουρκικού άρματος Altay προκαλεί...


... η απόφαση του Τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας να μην κάνει αποδεκτή την οικονομοτεχνική πρόταση της εταιρείας Otokar που ανέπτυξε το άρμα μάχης.

Η «Βέλτιστη και Τελική Πρόταση» για την μαζική παραγωγή του νέου τουρκικού άρματος από την Otokar απορρίφθηκε από τα όργανα της Τουρκικής κυβέρνησης παρα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανέπτυξε το άρμα έναντι 520 εκατ. δολαρίων κατασκεύασε και δοκίμασε τα πρωτότυπα του Altay και κατέχει πλήρως την τεχνογνωσία και την υποδομή για την παραγωγή του άρματος.

Το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας απέρριψε όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση τόσο την τεχνική όσο και την οικονομική πρόταση της εταιρείας και πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού για την κατάθεση της καλύτερης πρότασης για την μαζική παραγωγή του άρματος.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την θέληση της τουρκικής κυβέρνησης να αναθέσει το έργο της μαζικής παραγωγής του Altay στην BMC, εταιρεία φιλική προς τον Πρόεδρο Tayyip Erdogan.

Η τελευταία ανήκει κατά 50% στον επιχειρηματία Ethem Sancak ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόπεδρο και κατά 50% σε επενδυτικό ίδρυμα του Κατάρ μια χώρα που γενναιόδωρα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τουρκία.

Αν και πρόσφατα το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι η σύμβαση για την μαζική παραγωγή του άρματος επρόκειτο να υπογραφεί τον Μάιο του 2017 και πως τα πρώτα 15 άρματα μάχης Altay θα παραδοθούν από την εταιρεία που θα τα κατασκευάσει το 2020, η εξέλιξη αυτή θέτει σε αμφιβολία το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος το οποίο προέβλεπε επίσης την παράδοση 20 ακόμη αρμάτων μάχης Altay το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία BMC κατασκευάζει αυτή την περίοδο ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχεία Sakarya (Σαγγάρειος) σε έκταση (222 εκτάρια) που παραχωρήθηκε από το τουρκικό Δημόσιο. Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2018 θα απασχολεί 4.000 άτομα και η συνολική επένδυση φτάνει τα 1,3 δισ. τουρκικές λίρες (325 εκατ. ευρώ). (viadiplomacy)