13 Ιουνίου 2017

Οι Αλβανοί θα γίνουν η μεγαλύτερη εθνική ομάδα στα Βαλκάνια- κίνδυνος πολέμου

Προειδοποιεί Βούλγαρος εμπειρογνώμονας

Ο αλβανικός πληθυσμός στα Σκόπια αυξάνεται τόσο γρήγορα, που μετά από 30 ή 40 χρόνια θα καταβροχθίσει τον σλαβικό πληθυσμό, όπως...

... ακριβώς έγινε με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών των Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, Αλεξ Αλεξίεφ.

«Όλοι οι φίλοι μου, οι Σέρβοι, μου είπαν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι πάντα και θα είναι σερβικό, ωστόσο αποσπάσθηκε και μερικώς έχει αναγνωρισθεί ως κράτος στη Βαλκανική Χερσόνησο, όταν ο πληθυσμός του αυξήθηκε και έφθασε να είναι αλβανικός στο 90%», είπε ο Αλεξίεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ό, τι συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο θα επαναληφθεί στα Σκόπια.

«Οι Αλβανοί άρχισαν να ομιλούν για μια Μεγάλη Αλβανία και πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα  στη Βαλκανική Χερσόνησο», προειδοποίησε ο Βούλγαρος ειδικός στην εκπομπή. Επεσήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου όπως εκείνου του 2001.

«Στις αρχές Ιανουαρίου οι Αλβανοί του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ. Η χώρα έχει μια ισχυρή επιρροή τζιχαντιστών που τροφοδοτείται από την Τουρκία. Όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση γίνεται χειρότερη», είπε ο Αλεξίεφ.

Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι εντάσεις στη γειτονική χώρα θα αμβλυνθούν εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά τονίζει ότι η μόνη λύση στο εθνοτικό πρόβλημα είναι ο διαχωρισμός των δύο, κύριων, εθνοτικών ομάδων. (blitz.bg, βαλκανικό περισκόπιο)