12 Ιουνίου 2017

Τουρκία: "Αναξιόπιστος σύμμαχος" πλέον για το ΝΑΤΟ, λένε Τούρκοι στρατιωτικοί

"Η τωρινή ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «αλληθωρίζει» προς Ρωσία και Ασία"

Τον "κώδωνα του κινδύνου" για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, και τις επιπτώσεις...


... που θα έχει για την συνοχή και ασφάλεια του ΝΑΤΟ ο διαφαινόμενος αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, κρούουν, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μέσα από τις στήλες της βελγικής εφημερίδας De Standaard, τρεις Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί, οι οποίοι υπήρξαν θύματα των «ωμών» εκκαθαρίσεων του Προέδρου Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Ειδικότερα, εκφράζεται η άποψη ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς η τωρινή ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει φιλελεύθερες αντιλήψεις και φιλοδυτικό προσανατολισμό, ούτε πιστεύει στη χρησιμότητα της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, αλλά «αλληθωρίζει» προς την Ρωσία και την Ασία.

Εν τω μεταξύ, την έναρξη πολιτικού διαλόγου Τουρκίας και ΕΕ σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συμφωνίας «επαναπροσέγγισης» των δύο πλευρών, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση, ο Επίτροπος Χαν αναφέρθηκε στις προσπάθειες «επαναπροσέγγισης» ΕΕ-Τουρκίας, σε συνέχεια της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο προτίθεται να επισκεφθεί την Τουρκία πριν από το καλοκαίρι.