15 Ιουνίου 2017

"Η υπαναχώρηση της Ελλάδας στο Σκοπιανό, θα σημάνει το τέλος του Τσίπρα"

Εκτιμήσεις από Βούλγαρο εμπειρογνώμονα
“Η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων είναι πολύ περίπλοκη και στο εσωτερικό μπορεί να προκαλέσει νέες πρόωρες εκλογές και μάλιστα την επιστροφή...
... του VMRO-DPMNE”, είπε στο ‘Ράδιο Φόκους’ ο πρόεδρος του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων, Κρασιμίρ Ουζούνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο Ζόραν Ζάεφ δεν επικρατήσει στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αυτό θα σημάνει την αποκατάσταση του VMRO-DPMNE. «Παρά τις ενδεδειγμένες θερμές σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, το όνομα κρύβει μεγάλα... παλούκια.

«Αν, λέμε,  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς ή η κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνήσει με κάποιο τρόπο με τα Σκόπια, ώστε να κληθεί υπό την προσωρινή ονομασία ‘πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας’, αυτό θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης του Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν η κυβέρνηση του Ζάεφ, πάει τώρα στον ΟΗΕ με ένα διάβημα για να αλλάξει το όνομα της χώρας, αυτό θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης Ζάεφ.

Ο Ζάεφ πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες είπε μασώντας τα λόγια του και κάτι άλλο. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό και σε κάθε περίπτωση αλλαγής της προσωρινής ονομασίας, αυτή θα γίνει με ένα δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στα Σκόπια με μια πρόταση ενός άλλου ονόματος», δήλωσε ο Κρασιμίρ Ουζούνοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πραγματικότητα ότι με την έλευση στην εξουσία του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια η θεσμική κρίση έξυπνα καθάρισε, αλλά συγχρόνως έχει ανοίξει άλλη μία πόρτα, τα δέκα χρόνια πληγών και ανικανότητας. (focus-news, βαλκανικό περισκόπιο)