12 Ιουνίου 2017

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο βόρειο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σεισμός σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ ζημιές σημειώθηκαν στο Πλωμάρι Λέσβου.

Σύμφωνα με (δείτε το βίντεο)...


... τον Μανώλη Αρμενάκα, αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, υπάρχουν πολλές ζημίες σε διάφορα κτήρια, παλιά και καινούρια, ενώ έχει πέσει και ένα καμπαναριό. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του νησιού είναι αναστατωμένοι και βρίσκονται στους δρόμους.

Ο σεισμός έγινε αντιληπτός στην Αθήνα, καθώς και στην Τουρκία, στην περιοχή της Σμύρνης. Τουρκικά μέσα, μάλιστα, μεταδίδουν εικόνες καταστροφών από παράκτιες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, ο ιστότοπος της Hurriyet έκανε λόγο για πολύ δυνατή δόνηση που προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ και την Προύσα. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) αναφέρει ότι ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός στο Καραμπουρούν.

Η Hurriyet επικοινώνησε με τον Κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Με βάση όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν φαίνονται να υπάρχουν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Ήταν πάντως ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Νιώθαμε την γη να τρέμει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και πιστεύαμε ότι θα κατέρρεε το κτίριο. Ο κόσμος έχει ανησυχήσει, ενώ αρκετοί πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς. Πάντως γενικά επικρατεί ψυχραιμία».

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο, ενώ είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. Ακολούθησαν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις, στις 15:35 και 15:47, 4,6 και 3,6 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής σπεύδουν στο χωριό Βρίσα όπου μία γυναίκα έχει εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτι που κατέρρευσε.    

Τέσσερις τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σεισμού. Δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο χωριό Βρίσα, ένας στο Λισβόρι και ένας στη Σκάλα Πολιχνίτου. Οι τραυματίες μεταφέρονται στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.