15 Ιουνίου 2017

Εκτονώνεται η κρίση στον Κόλπο - Άλλοθι στο Κατάρ δίνουν οι ΗΠΑ

Το Κατάρ αγοράζει F-15 από τις ΗΠΑ με 12 δισ. δολ.

Διπλό παιχνίδι φαίνεται να παίζει η Ουάσιγκτον μετά από μία εβδομάδα διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ...
... από τις υπόλοιπες σουνιτικές χώρες του Κόλπου.

Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι το Κατάρ παραμένει μεγάλος και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Το υπουργείο Άμυνας στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι το εμιράτο υπέγραψε συμφωνία οικονομικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15.

Η συμφωνία υπογράφτηκε παρά το γεγονός ότι το Κατάρ έχει δεχτεί κριτική από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι το εμιράτο ενισχύει την τρομοκρατία.  Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ η υλοποίησή της θα αυξήσει την επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού κατέπλευσαν χθες στην Ντόχα για να συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με το ναυτικό του Κατάρ. Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της Μέσης Ανατολής με 11.000 στρατιώτες και πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Το Πεντάγωνο χαιρέτησε την περασμένη εβδομάδα το Κατάρ για την φιλοξενία του της σημαντικής αμερικανικής βάσης και για την "σταθερή δέσμευσή του στην ασφάλεια της περιοχής". Σύμφωνα με δήλωση του καταριανού υπουργείου Άμυνας που μετέδωσε το QNA, τα αμερικανικά πληρώματα των δύο πολεμικών πλοίων υποδέχθηκαν στην πρωτεύουσα Ντόχα αξιωματικοί του καταριανού ναυτικού.

Η Τουρκία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της ως μέρος μιας προσπάθειας να επιλυθεί η κρίση, ενώ το Κουβέιτ, γειτονική χώρα και μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπο (GCC), συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διαμεσολαβητής.