28 Ιουνίου 2017

Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι έχουν μερίδιο ευθύνης στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Ολλανδικό Εφετείο με έδρα τη Χάγη έκρινε ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας φέρει ευθύνη για τον θάνατο 300 Βόσνιων Μουσουλμάνων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995, με θύτες...


... τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων.

Ολλανδοί κυανόκρανοι του ΟΗΕ δεν είχαν δεχτεί να προστατέψουν τους Βόσνιους Μουσουλμάνους αμάχους, αφήνοντάς τους έκθετους στις διαθέσεις των σερβοβοσνιακών δυνάμεων. Ουσιαστικά το Εφετείο επικυρώνει την απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η οποία ελήφθη το 2014, σύμφωνα με την οποία οι Ολλανδοί στρατιώτες «γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδύνευαν να βασανιστούν ή και να εκτελεστούν».

«Με το να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, τούς στερήθηκε η δυνατότητα επιβίωσης», πρόσθεσε. Η Ολλανδία, ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις σε ποσοστό 30% σε οικογένειες θυμάτων της σφαγής, καθώς το δικαστήριο εκτιμά ότι το 70% των θυμάτων θα έχαναν τη ζωή τους άσχετα από τις πράξεις των Ολλανδών κυανοκράνων. Το ύψος των αποζημιώσεων θα ρυθμιστεί σε νέα διαδικασία, εκτός εάν η ολλανδική κυβέρνηση έλθει σε συμβιβασμό με τις οικογένειες.

Έχει διαπιστωθεί πλέον, ότι υπήρξαν πολλές παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, για να υπάρξει το πρόσχημα βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και την διάλυσή της. Αλλά, όπως είναι γνωστό, την ιστορία την γράφουν οι νικητές.