19 Ιουνίου 2017

Θα κάνουν πίσω οι Γερμανοί και θα μείνουν στο Ιντσιρλίκ;

Ανακοινώθηκε επίσκεψη του Ερντογάν στην Γερμανία

Τη στιγμή που ανακοινώνεται ότι οι δυνάμεις των Γερμανών, τα μαχητικά Tornado και τα 250 περίπου στελέχη...

... των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που τα υποστηρίζουν, από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, έρχεται η ανακοίνωση της επικείμενης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, να εγείρει απορίες για το αν και κατά πόσον θα μπορούσαν ειλημμένες αποφάσεις να αναστραφούν…

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Γερμανία το διήμερο 7-8 Ιουλίου, με σκοπό να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά θα συζητήσουν και την απόφαση αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων. Άρα, δεδομένου του ότι ανακοινώθηκε πως η αποχώρηση θα ξεκινήσει περί τα μέσα Ιουλίου, το ενδεχόμενο να προκύψουν εξελίξεις κατά την επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία, κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να αποκλειστεί!

Σε κάθε περίπτωση, η «οριστική» απόφαση αποχώρησης ελήφθη μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Τουρκία, όπου σημειώθηκε κάθετη κλιμάκωση και τα λόγια που ακούστηκαν έστω στη «διπλωματική γλώσσα», ήταν βαριά… μην ξεχνάμε ότι ο Γκάμπριελ είναι Σοσιαλδημοκράτης (SPD) και οι συνομιλίες αυτή τη φορά θα εμπλέξει προσωπικά τη Μέρκελ.

Οι δε επικείμενες εκλογές (τέλη Σεπτεμβρίου) των εκλογών στη Γερμανία, δίνει την αίσθηση ότι αφενός η γερμανική πλευρά, οι «συνιστώσες» της κυβερνητικής συμμαχίας, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και αναμένεται να διαπιστωθεί πως θα γίνει ο χειρισμός από γερμανικής πλευράς και αν θα επιτευχθεί ταχεία αποκλιμάκωση, καθώς είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα ενδιέφερε και τις δυο πλευρές για διαφορετικούς βέβαια λόγους.

Οι Γερμανοί διότι παραδοσιακά η πολιτική τους στη Μέση Ανατολή περνούσε πάντα «μέσω Τουρκίας» και ο Ερντογάν διότι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα απομόνωσης, οπότε παρά τα μεγάλα λόγια ότι δεν νοιάζει την Τουρκία η αποχώρηση των Γερμανών για την Ιορδανία, η αλήθεια είναι πως θα επιθυμούσε να την αποτρέψει. Οψόμεθα λοιπόν… (defence-point)