11 Ιουνίου 2017

Σαρωτικές επιχειρήσεις εντοπισμού εξτρεμιστικών στοιχείων στη χώρα

Στο πόδι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με Europol

Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο των ελληνικών Αρχών, σε συνεργασία με τη Europol και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, έχει τεθεί...


... σε ισχύ με σκοπό τον εντοπισμό πιθανόν εξτρεμιστικών ισλαμιστικών στοιχείων.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ονόματα και φωτογραφίες πιθανών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, εκτεταμένους ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια με ειδικές συνεντεύξεις ανίχνευσης τζιχαντιστών και ένα ειδικό εγχειρίδιο αναγνώρισής τους.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο τσέπης χρώματος μπλε κατέχουν ήδη οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και οι συνάδελφοί τους στην Άμεση Δράση, με τη βοήθεια του οποίου θα εντοπίζουν από εδώ και στο εξής υπόπτους για εξτρεμισμό, εκκολαπτόμενους τρομοκράτες και επικίνδυνους τζιχαντιστές στην ελληνική επικράτεια.

Ιδίως στην Πάτρα τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αυξημένα, καθώς οι αρχές θεωρούν πως το λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας αποτελεί μια ευκολότερη «πύλη» για τους τζιχαντιστές που θέλουν να περάσουν στη Δύση. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο συλλογή πληροφοριών που έχει στήσει στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών, με σκοπό να αποτρέψει πιθανή στρατολόγηση και μετατροπή απελπισμένων και ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών σε «μοναχικούς λύκους».

Ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα αποτροπής εξτρεμιστικών ενεργειών και ιδιαίτερα τώρα την καλοκαιρινή περίοδο λόγω των πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και παραστάσεων.

Σε ποια στοιχεία βασίζεται η ΕΛ.ΑΣ.
Οι ελληνικές Αρχές έχουν καθορίσει κριτήρια τα οποία θεωρούνται κομβικά για την αναγνώριση πιθανόν εξτρεμιστικών ιδεολογιών και τζιχαντιστών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται εξωτερική εμφάνιση (ντύσιμο, γενειάδα, ξυρισμένο κεφάλι κλπ), σύμβολα της ισλαμιστικής αλλά και εγχώριας τρομοκρατίας και τα οποία μπορεί να εμφανίζονται  ως τατουάζ ή σε έγγραφα.

Τα σύμβολα αυτά μπορεί να είναι  το πεντάκτινο αστέρι, που χρησιμοποιούν κάποιες κομμουνιστικές οργανώσεις και συμβολίζει τα 5 δάκτυλα του εργάτη, η σβάστικα, άλλα ναζιστικά σύμβολα, σειρά αριθμών, όπως ο αριθμός 88, που, σημαίνει «Heil Hitler» ή ακρωνύμια, όπως η λέξη, «Orion», που θα πει, «η φυλή μας είναι το έθνος μας».