12 Ιουνίου 2017

Έφυγε από την ζωή ο καθηγητής και συνθέτης Δημήτρης Θέμελης

Ένα πρόσωπο με αξιοσημείωτη συνεισφορά στον μουσικό πολιτισμό

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 11 Ιουνίου ο καθηγητής Δημήτρης Θέμελης (1931-2017) υπήρξε ένας σημαντικός και πολυγραφότατος...


... συνθέτης, ένας μουσικολόγος εγκρατής της δυτικής και ελληνικής μουσικής, συνιδρυτής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, ένα πρόσωπο με αξιοσημείωτη συνεισφορά στον μουσικό μας πολιτισμό.

Ένας εκ των τελευταίων λυράρηδων της Ικαρίας, γιός του μεγάλου ποιητή Γιώργου Θέμελη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Καθοριστικό για την σταδιοδρομία του υπήρξε το γεγονός ότι πέρασε ένα μέρος των παιδικών του χρόνων στην Ικαρία -τόπο καταγωγής της μητέρας του-, εγκλωβισμένος κατά τη δύσκολη χρονική περίοδο 1940 - 1944, όπου  του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει να παίζει νησιώτικη λύρα από λυράρηδες εκείνης της εποχής και να γνωρίσει τη ζωντανή πράξη της παραδοσιακής μας μουσικής.

Έμαθε  δε να παίζει την Ικαριώτικη λύρα βόσκοντας τα πρόβατα του παππού  του. Με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη το 1943, θέλοντας να συνεχίσει τη μουσική ξεκίνησε σπουδές βιολιού στο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Βιρτουόζος του βιολιού ο ίδιος, σπούδασε βιολί με τον καθηγητή Kurt Stiehle, Μουσικολογία με τον Θρασύβουλο Σταύρου, Βυζαντινολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, απ' όπου αποφοίτησε ως διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής.

Διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985), και από το 1985 καθηγητής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες. Επίσης διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 1998 ήταν ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διετέλεσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής (ICTM) στην Ελλάδα, μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Μουσικής Έρευνας και της Διεθνούς Εταιρείας Εθνομουσικολογίας, μέλος του Προεδρείου του Διεθνούς Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (IOV), και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής, εξέφρασε τα τα συλλυπητήρια του, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Πάνω απ' όλα υπήρξε ένας δάσκαλος πρότυπο με ήθος και γνώσεις, ένας γλυκός άνθρωπος που απέπνεε, μία σπάνια πλέον, αίσθηση ευγένειας και αρχοντιάς. Ήταν ένας πραγματικός ευπατρίδης της μουσικής τέxνης. Ένας άνθρωπος που έδωσε γνώσεις, θετική ενέργεια και ένα παράδειγμα στάσης ζωής που επηρέασε όλους όσους που είχαν την τύχη να βρεθούν κοντά του.

Ακμαίος και δημιουργικός μέχρι την τελευταία στιγμή, αισιόδοξος, κοιτάζοντας πάντα μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την συνταξιοδότησή του κανένας  δεν τον ξέχασε.
Όλοι οι παλιοί του συνοδοιπόροι και μαθητές χαιρόταν όταν τους  δινόταν η ευκαιρία να βρεθούν κοντά του στο σπίτι του Τριλόφου, να συζητήσουν και να πιούν το αγνό κόκκινο κρασί της περιοχής που τους κέρναγε... το "νέκταρ των θεών" όπως το έλεγε...

Για πολλούς θα είναι πάντα ένα πρότυπο επιστήμονα, καλλιτέχνη και δασκάλου.
Ας είναι αναπαυμένος....»

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 στις 5.30 μ.μ. στον Ι.Ν. των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου της Θεσσαλονίκης.