13 Ιουνίου 2017

Πώς η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να καταστρέψουν αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ

Tο αεροπλανοφόρο είναι το κατεξοχήν σύμβολο της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ, αλλά σε μια σύγκρουση με ένα πιο σοβαρό εχθρό από τις ένοπλες δυνάμεις...
... των χωρών του Τρίτου Κόσμου, μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ δαπανηρός στόχος που επιπλέει, δήλωσε ο αρθρογράφος  Sebastian Roblin, στο δημοσίευμα του Εθνικού συμφέροντος National Ιnterest.

Για τις επιχειρήσεις εναντίον των παρακτίων στόχων το αεροπλανοφόρο πρέπει να πλησιάσει σε αρκετά κοντινή απόσταση, λόγω του γεγονότος ότι η εμβέλεια των F-35 είναι περίπου 1.100 χιλιόμετρα. Η  προσέγγιση στην ακτή του αντιπάλου σε τέτοια απόσταση μπορεί να απειλήσει το πλοίο, γράφει το άρθρο.

Για παράδειγμα, ο κινέζικος  αντινηικός πύραυλος  DF-21D έχει εμβέλεια  περίπου 1.450 χιλιόμετρα και είναι ικανός να κάνει ελιγμούς κατά την πτήση παρέχοντας υψηλή ακρίβεια της στόχευσης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ένα μόνο χτύπημα αυτού του πυραύλου είναι ικανό να καταστρέψει ένα αεροπλανοφόρο.

Τα Υποβρύχια παραμένουν ένας ακόμη τεράστιος κίνδυνος για τα αεροπλανοφόρα – ακόμη και στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο τα υποβρύχια βύθισαν αρκετά πλοία αυτής της κατηγορίας. Η απειλή τίθεται όχι μόνο με βάση τα πυρηνικά υποβρύχια τα οποία είναι ικανά να παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια για μήνες, αλλά επίσης μάλλον και  μικρότερα υποβρύχια ντίζελ. ειδικότερα τα  σουηδικά υποβρύχια «Γκότλαντ».

Άλλα υποβρύχια, όπως τα ρωσικά Kilo, δεν έχουν ανάγκη να διακινδυνεύσουν να προσεγγίσουν ένα αεροπλανοφόρο και την συνοδεία του, καθώς είναι σε θέση να επιτεθούν στους στόχους με πυραύλους P-700 cruise «Granit» κάτω από την επιφάνεια του νερού από μια απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων, και διαθέτουν και τους υπερηχητικούς πυραύλους Ζιργκόν, που είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι.

Το σίγουρο είναι ότι η βελτίωση των πυραύλων και των υποβρυχίων θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα των αεροπλανοφόρων να παραμείνουν στην ασφάλεια όταν αγωνίζονται εναντίον του αντιπάλου, σε συγκρίσιμο τεχνολογικό επίπεδο, καταλήγει το εθνικό συμφέρον.